{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koštuničina stranka usvojila deklaraciju o vojnoj neutralnosti Srbije

F
28.10.2007. u 14:00
0
0
Koštuničina stranka usvojila deklaraciju o vojnoj neutralnosti Srbije
0
Koštuničina stranka usvojila deklaraciju o vojnoj neutralnosti Srbije
Glavni odbor Demokratske stranke Srbije (DSS) srbijanskog premijera Vojislava Koštunice jednoglasno je u nedjelju usvojio Deklaraciju o vojnoj neutralnosti Srbije.
U tekstu deklaracije navodi se da vojna neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze predstavlja najbolji i najpouzdaniji način da Srbija očuva državni suverenitet, integritet i nezavisnost kao temelj svog slobodnog i sveukupnog napretka i da osigura dostojanstven život svojih građana.

"Vojna neutralnost je najsigurniji jamac mira, a politika vojne neutralnosti najbolji put da se Srbija razvija i napreduje u skladu sa vlastitim interesima i predstavlja izraz iskrenog opredjeljenja Srbije protiv politike sile, ugrožavanja mira u svijetu, agresije i rata", navedeno je u dokumentu, te se dodaje da vojna neutralnost nije uperena protiv drugih zemalja, nego da ona najbolje svjedoči o spremnosti Srbije na ravnopravnu suradnju sa zemljama koje poštuju univerzalna načela međunarodnog prava sadržana u Povelji Ujedinjenih naroda.

Odustajanje od principa vojne neutralnosti i pristupanje NATO savezu, navodi se, obvezalo bi Srbiju na sudjelovanje u ratovima koji nisu u njezinom interesu, ograničilo njezinu neovisnost i slobodu političkog odlučivanja, ugrozilo bi živote njezinih građana i opteretilo unutarnji preobražaj i napredak zemlje.

"Nitko ne može, niti ima pravo donijeti odluku o pristupanju Srbije bilo kojem vojnom savezu bez suglasnosti građana, koji o tome odluku mogu donijeti isključivo na referendumu", navedeno je u dokumentu DSS-a.

Koštunica je još u rujnu izjavio kako se protivi da njegova zemlja pristupi NATO Savezu. Između ostaloga, tada je rekao kako bi pristupanje NATO-u imalo i neprihvatljivu "moralnu dimenziju" jer je taj vojni savez bombardirao Srbiju, okupirao Kosovo, te namjerava priznati neovisnost tog "organskog dijela srpskog teritorija".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: