Svijet
0

Koštunica: Srbijanska vlada traži skupštinsku raspravu o Kosovu i nove pregovore

FENA
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u utorak je najavio da će srbijanska vlada, u dogovoru s parlamentarnim strankama, tražiti da Skupština Srbije tokom jual raspravlja o Kosovu te da zatraži pokretanje novih pregovora.

"Zastupnicima će biti podneseno izvješće pregovaračkog tima i Skupština Srbije mora usvojiti novu rezoluciju kako bi se odredili daljnji koraci u vođenju politike za rješavanje kosovskog pitanja", navodi se u Koštuničinoj izjavi za medije.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije će inzistirati da započne novi pregovarački proces koji bi se vodio isključivo pod mandatom Vijeća sigurnosti UN, s novim međunarodnim posrednikom.

"Međunarodna pravila su jasna i ona moraju važiti podjednako za sve države. Ne može Srbija biti izuzetak i ne može Srbija biti jedina država na svijetu čije će se granice prekrajati i teritorij otimati. To bi bio opasan presedan koji bi ugrozio mir i stabilnost ne samo naše regije već bi se odrazio i na cjelokupni međunarodni poredak", naveo je srbijanski premijer. Zato, dodao je on, Srbija "uporno zahtjeva da se kroz nove pregovore pronađe kompromisno rješenje sukladno Povelji UN-a i Ustavu Srbije".

Koštunica je rekao i da je od "najveće važnosti" da ti pregovori budu "bez bilo koje vrste preduvjeta i nametanja ograničenja".