{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koštunica: Srbijanska vlada traži skupštinsku raspravu o Kosovu i nove pregovore

F
3.7.2007. u 17:00
0
0
Koštunica: Srbijanska vlada traži skupštinsku raspravu o Kosovu i nove pregovore
0
Koštunica: Srbijanska vlada traži skupštinsku raspravu o Kosovu i nove pregovore
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u utorak je najavio da će srbijanska vlada, u dogovoru s parlamentarnim strankama, tražiti da Skupština Srbije tokom jual raspravlja o Kosovu te da zatraži pokretanje novih pregovora.
"Zastupnicima će biti podneseno izvješće pregovaračkog tima i Skupština Srbije mora usvojiti novu rezoluciju kako bi se odredili daljnji koraci u vođenju politike za rješavanje kosovskog pitanja", navodi se u Koštuničinoj izjavi za medije.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije će inzistirati da započne novi pregovarački proces koji bi se vodio isključivo pod mandatom Vijeća sigurnosti UN, s novim međunarodnim posrednikom.

"Međunarodna pravila su jasna i ona moraju važiti podjednako za sve države. Ne može Srbija biti izuzetak i ne može Srbija biti jedina država na svijetu čije će se granice prekrajati i teritorij otimati. To bi bio opasan presedan koji bi ugrozio mir i stabilnost ne samo naše regije već bi se odrazio i na cjelokupni međunarodni poredak", naveo je srbijanski premijer. Zato, dodao je on, Srbija "uporno zahtjeva da se kroz nove pregovore pronađe kompromisno rješenje sukladno Povelji UN-a i Ustavu Srbije".

Koštunica je rekao i da je od "najveće važnosti" da ti pregovori budu "bez bilo koje vrste preduvjeta i nametanja ograničenja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: