{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koštunica: Srbija neće izgubiti Kosovo

F
7.4.2007. u 15:18
0
0
Koštunica: Srbija neće izgubiti Kosovo
0
Koštunica: Srbija neće izgubiti Kosovo
Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je za blagdanski trobroj beogradskih Večernjih novosti da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Srbiji nikada neće oduzeti Kosovo.
"Nije ovdje riječ samo o Kosovu i Srbiji. Lanac bi se pokrenuo, kraja ne bi bilo. Nemoguće je da se to desi. Postoje države koje imaju snagu da ne dozvole da se napravi kaos i sruši međunarodni poredak", izjavio je Koštunica u intervjuu Večernjim novostima.

Dodao je i da je "postalo jasno koliko su jaki argumenti Srbije i mnogih drugih zemalja, među kojima prednjače Rusija i Kina, da se ne može jednoj članici UN-a otimati teritorij".

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je počelo konzultacije o Kosovu, a na
prvoj sjednici je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Martti Ahtisaari izložio svoj prijedlog za konačni status pokrajine koji predviđa neovisnost pod međunarodnim nadzorom. Predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a, britanski veleposlanik Emyr Jones Parry, izjavio je nakon sjednice kako unutar Vijeća postoji značajna potpora za taj prijedlog, te najavio kako bi se do kraja travnja pred Vijećem mogla naći rezolucija o Kosovu.

Koštunica je na pitanje može li se dogoditi da dok se čeka odluka o eventualnom nastavku pregovaračkog procesa koji bi Srbija željela, neke zemlje poènu sa bilateralnim priznavanjem Kosova, Koštunica je odgovorio kako "Srbija jasno upozorava da Rezolucija 1244 ima obvezujuću snagu za sve vlade i da nijedna država članica UN ne smije prekršiti Rezoluciju koju je usvojilo VS UN".

"Ako bi se netko usudio jednostrano priznati neovisnost pokrajine, to bi predstavljalo najgrublje kršenje Povelje UN. I više od toga, to bi bilo dvostruko kršenje, jer bi bile prekršene i Povelja i Rezolucija 1244, što bi značilo gaženje samog autoriteta UN-a. Mislim da do toga nikako ne bi smjelo da doći i da su svi svjesni ozbiljnosti posljedica koje bi nastale", rekao je Koštunica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: