Svijet
0

Koštunica: Srbija ne da Kosovo

FENA
Srpski premijer i lider Koalicije DSS-NS Vojislav Koštunica izjavio je večeras da Srbija ne da Kosovo, istakavši da je "prva i posljednja riječ srpskog naroda - Kosovo".

Koštunica je na konvenciji Koalicije DSS-NS u Kruševcu rekao da nema dostojnijeg mjesta s kojeg bi se mogla glasnije izreći i dalje čuti poruka koja staje u tri riječi: "Ne damo Kosovo!".

On je naglasio da je ta riječ ovdje, u Kruševcu, u Lazarevom gradu, pala prije mnogo vjekova i tako kada govorimo o Kosovu, postala konačna, prva i posljednja riječ srpskog naroda.

"U cijeloj istoriji Srba nije bilo nijednog suprotnog mišljenja. Još se nije rodio Srbin koji bi ga dao ili rekao da Kosovo nije naše, da Kosovo nije Srbija", poručio je Koštunica.

On je istakao: "Ne damo Kosovo, jer ne damo Srbiju!"

"A, kad ga mi ne damo, niko ga u naše ime ne može ni davati, ni poklanjati, niti bi Srbija to ikad mogla priznati. Dok postoji Srbija - Kosovo će biti Srbija i to je prvo slovo duhovne azbuke srpskog naroda", naglasio je Koštunica.

On je istakao da je "Kosovo drugo ime za Srbiju, a (knez) Lazar drugo ime za pravdu i pravo".

"Srbija se uzda u Boga i pravdu, međunarodno pravo i poredak, Povelju UN-a. Ko još smije da ne zna aksiom poretka civiliziranog svijeta da su granice svake države nepovredive i zašto taj aksiom ne bi važio samo u slučaju Srbije?", zapitao je Koštunica.

On je istakao da "najmoćnije države ne ustupaju nikome ni svoje beskrajne pustinje, ni daleka ostrvca u morskim prostranstvima, a od Srbije se usuđuju da traže da ustupi svoje srce, polje časti, prestonicu svoje vjere i svoje kulture".

"I imaju obraza da kažu kako to rješenje može važiti samo za Kosovo, kao da je Kosovo neki poseban slučaj na svijetu za koji važi i posebna pravda. Ali, pravda je pravda ili nije pravda i zato su na stranu pravde i Srbije stale i neke od najmoćnijih država današnjeg svijeta, sa Rusijom na čelu", rekao je Koštunica.

On je naglasio da građani Srbije mogu da budu ponosni što na Kosovu i ne brane ništa drugo nego pravo i pravdu.

"Drugi bi da otimaju ono što nije njihovo, tvrde da Kosovo nije naše, a traže da im ga poklonimo. Kosovo ne damo, jer izgubimo li Kosovo - izgubljeno je pravo i pogažena je pravda", istakao je Koštunica.

On je rekao da "Srbija nikad neće prihvatiti da se sila može rugati pravdi, niti bezakonje može postati princip civilizovanog svijeta".

"I baš zato što dobro znamo šta branimo i što ne pristajemo da se sila ruga pravdi, naša odlučnost nikad nije bila veća. Riječ Srbije je presudna za sudbinu Kosova i Metohije. Svako ko bi se usudio da pređe preko naše riječi i prizna nezavisnost Kosova, ne bi priznao Kosovo, nego golu silu i brutalnu otimačinu srpske teritorije", poručio je on.

Koštunica je kazao da bi davanje nezavisnosti Kosovu bilo "da" bezakonju, "da" besporetku, "da" paljenju svetinja, "da" zatiranju razlika, "da" etničkom čišćenju, "da" progonu ljudi po vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

"'Ne' nezavisnom Kosovu je 'da' međunarodnom pravu, 'da' pravdi i zakonitosti, 'da' toleranciji, mirnom i spokojnom životu", rekao je Koštunica, javlja Tanjug.