|

Koštunica: Srbija će uvijek Kosovo smatrati svojim

Koštunica: Srbija će uvijek Kosovo smatrati svojim
0
F
FENA
31.7.2006. u 16:25
0
komentara
0

dijeljenja
Koštunica: Srbija će uvijek Kosovo smatrati svojim
Srbija nikada neće pristati da se zbog bržeg puta prema EU odrekne Kosova, a na eventualnu neovisnost pokrajine Beograd bi odgovorio svim pravnim sredstvima, istaknuo je srbijanski premijer Vojislav Koštunica u intervjuu listu Danas objavljenom u ponedjeljak.
On je uvjeren da rješenje tog "najtežeg problema zemlje" ipak neće biti nepovoljno po Srbiju i vjeruje da su on i ostali dužnosnici u Beogradu intenzivnom diplomatskom aktivnošću uspjeli objasniti predstavnicima međunarodne zajednice složenost kosovskog problema.

"U dijelu međunarodne zajednice računa se uglavnom samo na jednu opciju - neovisnost Kosova i ukazuje se samo na njene površne prednosti. Opcija neovisnost ima puno nedostataka, a rješenje za koje se mi zalažemo - temeljna autonomija - ima puno prednosti", tvrdi Koštunica.

Na pitanje može li inicijativa slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela o eventualnoj grupi za podršku Srbiji na pregovorima o konačnom statusu Kosova imati pozitivne posljedice, Koštunica ocjenjuje kako ima nečeg proturječnog u Rupelovoj inicijativi.

"Ona je, naime, u ime prijatelja Srbije, a istodobno prejudicira rješenje. Ako pažljivo pogledate, uočit ćete da su od svih zemalja samo dvije izričito spomenule neovisnost, Švicarska i Slovenija. Meni to stajalište nije jasno. Ako velike države smatraju da treba biti oprezan, da u javnost ne treba ići s rješenjima, onda mi 'prijateljski' stav Slovenije nije jasan", kaže srbijanski premijer.

Na pitanje koliko ozbiljnim smatra poziv radikala Tomislava Nikolića da se Kosovo oružano brani, a u svjetlu činjenice da je prema nekim istraživanjima trećina mladih spremna tako braniti pokrajinu, Koštunica je rekao da će se rasprava o Kosovu voditi samo kroz parlament.

"Pregovarački tim će početkom jeseni izvijestiti Skupštinu što je do sada učinjeno, a parlament je jedini pravi, demokratski forum na kojem se raspravlja o Kosovu i Metohiji", rekao je.

Govoreći o sadašnjem trenutku suradnje s Tribunalom u Den Haagu, Koštunica je rekao kako je sadašnji problem utvrditi gdje se nalazi optuženi Ratko Mladić.

"Znamo da se svi optuženi moraju naći u Haagu. Za svakog za koga je utvrđeno da je u Srbiji, on je otišao u Haag, ali sada imamo tehnički problem utvrditi gdje se Mladić trenutačno nalazi. Pokušavamo slučaj Mladić, koji je u mnogo čemu specifičan, riješiti kroz Akcijski plan, boljom koordinacijom naših službi s Haagom, Bruxellesom, a na način na koji je to urađeno u Hrvatskoj", naglasio je.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.