{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koštunica protiv ulaska Srbije u NATO

F
15.9.2007. u 15:45
0
0
Koštunica protiv ulaska Srbije u NATO
0
Koštunica protiv ulaska Srbije u NATO
Predsjednik Vlade Srbije i lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je u subotu da se protivi ulasku Srbije u NATO i da bi ona trebalo da ostane neutralna, a taj stav je unijet i u prijedlog novog programa DSS-a, o kome raspravlja Glavni odbor stranke.
Koštunica je otvarajući sjednicu Glavnog odbora DSS-a kazao da je takav stav utemeljen na uvjerenju da Srbija treba da zadrži punu vojnu neutralnost i da njen državni i nacionalni interes zahtijevaju nepristupanje bilo kojem vojnom savezu, javio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, nema nikakve protivrječnosti između pristupanja programu Partnerstvo za mir i odbijanja da se bude član NATO-a.

"Jedno je biti nečiji partner i ravnopravni saradnik, a sasvim drugo član organizacije koja podrazumijeva striktne, skupe, teške i ne uvijek pravedno raspoređene obaveze. U krajnjem ishodu, to je razlika između očuvanja slobode, odlučivanja i djelovanja te odricanja od te slobode", kazao je Koštunica.

Kako je dodao, ukoliko se ostvare prijetnje i važne članice NATO-a priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, pitanje pristupanja tom vojnom savezu dobilo bi i moralnu dimenziju.

"Kako je moguće da Srbija pristupi vojnom savezu koji nas je najprije bombardovao, potom vojnim snagama došao na Kosovo i onda - mimoilazeći Vijeće sigurnosti i ignorišući UN - priznao jednostrano proglašenu nezavisnost jednog organskog dijela naše zemlje. Zaista vjerujem da ogromna većina našeg naroda tačno zna odgovor na ovo moralno pitanje", rekao je Koštunica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: