Svijet
0

Koštunica protiv glasovanja u Vijeću sigurnosti

FENA
Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u utorak je izjavio da je "pogrešna i štetna" američka najava mogućeg stavljanju na glasovanje u Vijeću sigurnosti (VS) rezolucije koja omogućava neovisnost Kosova.

"Očito je da o toj rezoluciji ne postoji suglasnost jer je Srbija apsolutno protiv kao i Rusija koja je stalna članica VS-a", izjavio je Koštunica za beogradsku agenciju Beta.

On je poručio da bi "posebice bio neodgovoran i destruktivan razvoj događaja ako propast tog dokumenta na glasovanju posluži kao povod albanskim separatistima da protivno VS-u jednostrano proglase neovisnost".

"Vlada Srbije bi odmah poništila odluku o jednostranoj neovisnosti i proglasila je ništavnom i nevažećom, jer je Kosmet sastavni i neotuđivi dio Srbije", rekao je srbijanski premijer Beti.

On smatra da je umjesto potpuno pogrešnog pristupa, koji bi imao nesagledive dugoročne posljedice po stabilnost regije, nužno ponovno sjesti za stol i početi prave pregovore.

Rekao je i da će susret s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom biti prilika da se razmotre nove ideje kako da se kroz pregovarački proces osigura postizanje kompromisnog rješenja.