Svijet
0

Koštunica pozvao parlamentarne stranke na jedinstvenu državnu i nacionalnu politiku

FENA
Predsjednik srbijanske vlade Vojislav Koštunica pozvao je parlamentarne stranke, uoči zasjedanja srbijanskog parlamenta najavljenog za srijedu, da potvrde jedinstvenu državnu i nacionalnu politiku koja Kosovo smatra sastavnim dijelom Srbije, prenose u utorak elektronički mediji njegovu izjavu danu agenciji Tanjug.

"Ako svi istinski stojimo iza državnog i nacionalnog načela: Kosovo je Srbija, onda svi jedinstveno moramo podržati to da Srbija s Kosovom i Metohijom može postati član Europske unije", kazao je Koštunica.On je dodao da tom "zajedničkom politikom mogu biti zadovoljne i stranke koje snažno inzistiraju na europskim integracijama i stranke koje snažno inzistiraju na obrani Kosova". Zato je, po njegovim riječima, "od najveće važnosti izbjeći podjele oko Europske unije i u ovom važnom trenutku za Srbiju potvrditi jedinstvenu državnu i nacionalnu politiku".

"Inzistiranje po svaku cijenu na isključivo stranačkim stajalištima i narušavanje uspostavljenog nacionalnog jedinstva, uvelike bi naštetilo Srbiji", smatra srbijanski premijer.

On je zato sve parlamentarne stranke ponovno pozvao da "sačuvaju i potvrde politiku koju Srbija već godinama vodi u obrani svojih bitnih interesa i jasno priopće da Srbija ide u Europsku uniju samo sa svojim Kosovom".

Kako doznaje beogradski radio i tv B92, Koštuničina Demokratska stranka Srbije (DSS) u Skupštini Srbije priprema amandmane na tekst rezolucije koji predlaže zastupnička skupina Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS) o zaštiti integriteta Srbije, a koja predviđa da Srbija može ući u EU samo cjelovita s Kosovom. Amandmanima zapravo podržavaju takvo stajalište radikala i socijalista i dodaju da Srbija neće pregovarati o prijemu u članstvo EU ako Unija jasno ne potvrdi cjelovitost njezina državnog teritorija.

Lider Socijalističke stranke Srbije Ivica Dačić novinarima je rekao kako je o spomenutoj rezoluciji prošlog tjedna razgovarao sa zamjenikom predsjednika SRS-a Tomislavom Nikolićem i najavio da će zastupnici SRS-a glasovati da se ona uvrsti u dnevni red sjednice parlamenta.

Dačić smatra da taj dokument ne znači i "ne" europskim integracijama te dodaje da rezolucija "tjera EU da na drugi način gleda na Srbiju". "O članstvu o EU se ne može raspravljati dok nam se otima Kosovo i Metohija", rekao je Dačić.