Svijet
0

Koštunica: Povelja UN-a mora važiti i za Srbiju

FENA
Povelja UN-a svim međunarodno priznatim državama garantuje nepovredivost granica, suverenitet i teritorijalni integritet i mora važiti i za slobodnu, demokratsku evropsku državu Srbiju, naveo je premijer Srbije Vojislav Koštunica u pismu novom generalnom sekretaru UN Ban Ki-Moonu.

U pismu, koje je danas prenijela vladina Kancelarija za saradnju s medijima, Koštunica je izrazio uvjerenje da će Ki-Moon, kao prvi čovjek UN-a, uživati podršku svih država članica Svjetske organizacije u naporima da bude ostvaren najvažniji cilj, a to je očuvanje mira i međunarodnog poretka, koji neposredno zavise od poštovanja Povelje UN-a.

"Republika Srbija, u to možete biti ubijeđeni, dat će svoj pun doprinos i pružit će svaku podršku ostvarivanju tog fundamentalnog cilja, kojem teže sve slobodne i demokratske države u svijetu", naglasio je Košunica u pismu koje je jučer uputio Ki-Mpoonu.

On je istakao da je Srbija slobodna, demokratska evropska država, u kojoj se poštuju sve demokratske vrijednosti, ljudska i manjinska prava, i u kojoj važe i primjenjuju se najviši evropski standardi.

"Posebno želim da naglasim da Republika Srbija bezrezervno poštuje sva temeljna dokumenta UN-a, a posebno njihovu Povelju, da je privržena načelima međunarodnog prava i obavezujućim dokumentima OSCE-a, kao što je Završni akt iz Helsinkija, i naravno - da se pridržava Rezolucije 1244 VS, koja se odnosi na južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju", naveo je Koštunica.

Srpski premijer je ukazao da je poznato da je Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1244 iz 1999. izričito potvrdila suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da je predvidjela da pokrajina Kosovo ostvari suštinsku autonomiju unutar države Srbije, prenio je Tanjug. Podsjećajući da su prije više od godinu dana započeli razgovori o budućem položaju pokrajine, Koštunica je u pismu novom generalnom sekretaru UN-a istakao punu spremnost Vlada Srbije da se za pokrajinu Kosovo osigura najviši stepen autonomije, kakav proizilazi iz evropskog iskustva uređenja demokratskih država.

"Posebno je važno što takvo rješenje proizlazi upravo iz Povelje UN-a i u potpunoj je saglasnosti s njom, a što u isto vrijeme ne krši, već potvrđuje i ostvaruje načela međunarodnog prava na kojima počiva cjelokupni savremeni međunarodni poredak".

Drugim riječima, naveo je Koštunica, mi smo spremni da s predstavnicima albanske nacionalne manjine koji žive na Kosovu razgovaramo o svakom modelu autonomije koji se danas primjenjuje u Evropi.

Prema njegovim riječima, Srbija je opredijeljena i spremna da putem razgovora dođe do sporazuma o primjeni evropskog modela autonomije za pokrajinu Kosovo.

"Budite uvereni da Vlada Republike Srbije iskazuje punu odlučnost i spremnost da se, u skladu s Poveljom UN-a, pronađe kompromisno, i pravedno rješenje za adekvatan autonoman položaj pokrajine Kosovo unutar države Srbije", naveo je Koštunica u pismu Ki-Moonu.

S druge strane, ukazao je srpski premijer, jasno je da nacionalne manjine, pa ni albanska u Srbiji, ne mogu da odvajaju dijelove suverenih zemalja i prave nove nezavisne države.

"Takav projekt albanskih separatista ruši osnovna načela Povelje UN-a i poništava principe međunarodnog prava na kojima počiva cjelokupni međunarodni poredak. A svako prekrajanje međudržavnih granica uvijek ozbiljno dovodi u pitanje stabilnost i mir u cijelom regionu", upozorio je Koštunica.

On je prenio ocjenu Vlade Srbije da dosadašnji razgovori o rješavanju autonomnog statusa pokrajine Kosovo nisu dali konkretne i željene rezultate.