Svijet
0

Koštunica: Postoji opasnost da albanski separatisti proglase nezavisnost Kosova

FENA
Premijer Srbije i predsjednik Demokratske strake Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izrazio je u subotu uvjerenje da u Vijeću sigurnosti UN-a nikada neće biti usvojena odluka da se Srbiji otme dio njene teritorije, ali da postoji realna opasnost da albanski separatisti jednostrano proglase nezavisnost i da jedan broj utjecajnih država prizna takvu tvorevinu.

"Naša je dužnost da učinimo apsolutno sve što se može kako bi se razvoj događaja preusmjerio i kako bi se odustalo od ovog opasnog scenarija. S druge strane, Srbija mora imati spreman odgovor za slučaj da se ostvare prijetnje, prije svega one koje otvoreno upućuje SAD, da će poslije 10. decembra kosovsko pitanje biti riješeno na osnovu odbačenog Ahtisarijevog plana", rekao je Koštunica u Beogradu otvarajući sjednicu Glavnog odbora DSS-a, javio je Tanjug.

Ta stranka će, kako je naglasio Koštunica, raditi na postizanju nacionalnog konsenzusa i jedinstva svih stranaka koje u biračkom tijelu imaju stvarnu težinu.

"To jedinstvo podrazumijeva prije svega da po svaku cijenu pokušamo da spriječimo priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti, a istovremeno i saglasnost u pogledu odgovora Srbije za slučaj da do ovog nasilja dođe", rekao je Koštunica.

Srbija, kako je naglasio, s punim pravom očekuje da sve države koje žele da imaju prijateljske odnose s njom poštuju ono najminimalnije pravo koje Srbija ima kao i svaka država na ovom svijetu - a to je pravo da se poštuju njene međunarodno priznate granice.

Koštunica je izrazio uvjerenje da u Srbiji postoji nacionalni konsenzus da Albanci u pokrajini mogu imati sva prava i da mogu slobodno da upravljaju svojim životima i svojom budućnošću, uz jedino ograničenje da ne mogu stvarati drugu albansku državu - i to na teritoriji Srbije.