Svijet
0

Koštunica: Nova rezolucija osuđena na neuspjeh

FENA
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u srijedu da je svaki nacrt rezolucije koji se zasniva na primjeni plana posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda (UN) Marttija Ahtisaarija da Kosovo dobije neovisnost osuđen na siguran neuspjeh.

"Srbija izričito zahtijeva da Vijeće sigurnosti (VS) UN-a odbaci prijedlog rezolucije na osnovu koje bi se prekrojile međunarodno priznate granice Srbije. Postoji puna podrška Rusije za principijelan stav Srbije da VS suglasno Povelji UN-a može izglasati samo rezoluciju koja jasno potvrđuje suverenitet, teritorijalni integritet i nepromjenjivost međunarodno priznatih granica Srbije", navodi se u izjavi premijera Koštunice medijima, te se dodaje da je za Srbiju neprihvatljiv svaki pokušaj da se nezavisnost Kosova prikrije iza ideje o odlaganju rješenja statusa Kosova na nekoliko mjeseci.

Za Koštunicu je prihvatljiv nastavak pregovora Beograda i Prištine, pri čemu je za obnovu pregovora nova rezolucija "apsolutno nepotrebna".

Stav Rusije koja je odbacila nacrt nove rezolucije o Kosovu u srijedu je pozdravio i Koštuničin savjetnik za medije Srđan Đurić.

"Posrijedi je nastavak principijelne politike i suradnje Beograda i Moskve, zasnovan na ostvarivanju međunarodnog prava i Povelje UN-a", kazao je Đurić u srijedu agenciji Beta, komentirajući rusko odbacivanje novog zapadnog prijedloga rezolucije kojom bi se službenom Beogradu i kosovskim Albancima ostavilo još 120 dana da pronađu rješenje za status Kosova, a u slučaju da do toga ne dođe, počelo bi provođenje Ahtisaarijevog plana o nadziranoj neovisnosti Kosova, prenijela je Hina.