Svijet
0

Koštunica: Nezavisnost Kosova ne dolazi u obzir

FENA
Premijer Srbije Vojislav Koštunica ponovio je u razgovoru s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u Washingtonu da je nezavisnost Kosova za Srbiju neprihvatljiva.

Koštunica je naglasio da je svojim sagovornicima pokušavao objasniti prednosti rješenja za koje se Srbija zalaže, a to je suštinska autonomija za Kosovo unutar Srbije.

"Ukazivao sam i na sve negativne strane drugog rješenja, odnosno nezavisnosti Kosova. Objasnio sam da suštinska autonomija za Kosovo osigurava stabilnost u regionu. Pokušavao sam također objasniti svojim američkim sagovornicima da je kosovski problem složen, te da složeni problemi ne trpe jednostavna rješenja, ne trpe rješenja preko koljena", kazao je Koštunica u utorak uvečer, javlja BBC.

Predsjednik Vlade Srbije u srijedu će se sastati s američkim potpredsednikom Dickom Cheneyjem, koji je jedan od glavnih zagovornika rješavanja statusa Kosova do kraja ove godine.

Prema riječima premijera Koštunice i u tome, kao i u svim razgovorima koje je do sada imao, ukazat će na potrebu da rješenje statusa Kosova bude plod kompromisa.

"Rješenje koje nije kompromisno neće u Srbiji biti prihvaćeno. Tačnije rečeno, bit će odbijeno, a to znači da će Srbija Kosovo i dalje smatrati dijelom svoje teritorije. Nadamo se da kompromis, koji je pomalo zaboravljen, može biti oživljen u pregovorima koji predstoje", dodao je srbijanski premijer.

Washington Post je u srijedu objavio autorski tekst premijera Koštunice u kojem on još jednom ukazuje da bi nezavisnost Kosova predstavljala loš presedan i stalni izvor tenzija u regionu.

Nakon susreta sa Cheneyjem Koštunica putuje u New York gdje će u četvrtak prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj Kosovu.

Toj sjednici prisustvovat će i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju, koji je najavio da će od Vijeća sigurnosti zatražiti podršku za nezavisnost Kosova.

Sejdiju je naglasio kako postoji dogovor na, kako je rekao, najvišem nivou, da je nezavisnost pitanje o kome se ne može pregovarati.