Svijet
0

Koštunica: Nema trampe za Kosovo

FENA
Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica
Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštinica izjavio je sinoć da Srbija ne može da "trampi" Kosovo i da nikakve kompenzacije koje bi joj bile ponuđene u zamjenu za nezavisnost te pokrajine nisu moguće.

"Nema trampe ili kompenzacije za Kosovo, ne može se gubitak Kosova nadoknaditi članstvom u Evropskoj uniji i najvažnije je što to niko u Evropi nije rekao i niko se ne usuđuje da to kaže", rekao je premijer Koštunica, gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Komentirajući nacrt rezolucije o Kosovu koju pripremaju SAD i neke evropske zemlje koje podržavaju plan izaslanika UN Marttija Ahtisaarija, Koštunica je ocijenio da je riječ o tekstu koji je "neutemeljen u pravu i počiva na proturječnostima".

"Sve što je sadržano u Ahtisaarijevom planu što je ušlo u američko-evropsku rezoluciju pokušaj je da se institucionalni mehanizam iz Ahtisaarijevog plana upotrijebi a da se pritom samo ne spomene riječ nezavisnost", rekao je Koštunica.

Nadzirana autonomija za Kosovo koju predlažu vlasti u Beogradu omogućuje Prištini da kreira budućnost Pokrajine odvojeno od Beograda, ali u koordinaciji s njima, istakao je Koštunica.

"Ahtisaari govori o nadziranoj nezavisnosti, a ja o nadziranoj autonomiji, i prednost drugog rješenja je to što se može popravljati ili se od njega može odustati. Nezavisnost je nepopravljiva i znači opasan presedan za mnoge druge zemlje", upozorio je Koštunica, prenio je Tanjug.

Objašnjavajući tromjesečno trajanje pregovora o formiranju Vlade Srbije, Koštunica je istakao da su i oni bili uvjetovani situacijom u kojoj se Srbija nalazi zbog neriješenog statusa Kosova i da su dugotrajni pregovori o vladi uobičajeni i u državama koje nemaju probleme, poput onih sa kojima se suočava Srbija.

Koštunica je istakao da vjeruje da će novoformirana vlada biti stabilna i da će stranke koje je čine naći način da sarađuju i uspostave temeljnu saradnju.

Osvrnuvši se na problem okončanje saradnje s Haškim tribunalom, što je jedan od programskih prioriteta Vlade, Koštunica je rekao da je potpuno jasno šta "okončanje saradnje znači" i da nema potrebe da obećava da će bilo ko biti uhapšen.

"Potrebno je odrediti gdje se nalaze preostali optuženi, uključujući Ratka Mladića, znači locirati ih, pritvoriti i osigurati da se oni nađu u Haškom tribunalu", rekao je predsjednik Vlade Srbije.