{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovski zvaničnici se zahvalili NATO-u i SAD-u

F
24.3.2009. u 15:24
0
20
Kosovski zvaničnici se zahvalili NATO-u i SAD-u
0
Kosovski zvaničnici se zahvalili NATO-u i SAD-u
U povodu desete obljetnice NATO-a bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije najviši dužnosnici Kosova i politički čelnici izrazili su u utorak zahvalnost SAD-u, Europskoj uniji i svim zemljama koje su pomogle u oslobađanju i kasnije stjecanju neovisnosti Kosova, a sada i dalje pomažu jačanju demokratskih ustanova kosovske države.
Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da je akcija NATO-a bila "velik povijesni događaj" koji je otvorio novo poglavlje u povijesti Kosova, poglavlje "slobode i istinske demokracije". On je istaknuo da su zapadne zemlje u razdoblju tranzicije dale izvanredan doprinos obnovi Kosova, te da i danas daju doprinos u izgradnji i sigurnosti u sklopu misije KFOR-a.

Bivši kosovski premijer Agim Ceku, aktualni čelnik Socijaldemokratske partije Kosova, izjavio je tim povodom da je važno da KFOR i dalje bude nazočan na Kosovu.

Svi prištinski dnevnici na albanskome na prvoj stranici podsjećaju na ovaj važan dan za Kosovo. Dnevnik Express navodi kako i 10 godina nakon početka kampanje bombardiranja NATO-a, Kosovari najviše vjeruju NATO savezu.

Svi elektronički mediji na albanskome svoje informativne emisije počinju informacijama o ovoj obljetnici te emitiraju specijalne emisije.

Na današnji dan prije deset godina počela je akcija NATO-ova bombardiranja srpskih vojno-policijskih ciljeva na Kosovu i u Srbiji, koja je slijedila nakon što su snage Vojske Jugoslavije na Kosovu pokušavale ugušiti pobunu pri čemu je s Kosova izbjeglo stotine tisuća kosovskih Albanaca. Akcija NATO-a, koja nije dobila zeleno svjetlo UN-a, trajala je 78 dana, nakon čega je SR Jugoslavija povukla svoje snage, a na Kosovo su pristigle međunarodne snage KFOR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: