Haški tribunal
0

Kosovski zvaničnici osuđeni na pet i tri mjeseca zatvora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sudsko vijeće Haškog tribunala osudilo je danas bivšeg ministra kulture Kosova Astrita Haraqiju i njegovog saradnika Bajrusha Morinu na zatvorske kazne u trajanju od pet odnosno tri mjeseca zbog nepoštovanja suda, tj. utjecaja na zaštićenog svjedoka da ne svjedoči na suđenju bivšem premijeru i jednom od vođa OVK Ramushu Haradinaju i ostalima.

Pošto su osuđeni u pritvoru već proveli po 36 dana, taj period će im se uračunati u izvršenje izrečene kazne.

Na suđenju, koje je trajalo od 8. do 11. septembra 2008, tužioci su za Haraqija tražili dvije, a za Morinu godinu zatvora, dok je odbrana tražila da budu oslobođeni.

Prema optužnici, Haraqija i Morina su u julu 2007. godine pokušali da nagovore jednog zaštićenog svjedoka da ne svjedoči protiv Haradinaja.

Tom svjedoku su 2005. godine odobrene zaštitne mjere, a tužilaštvo je njegovu neredigovanu izjavu objelodanilo odbrani u januaru i februaru 2007. Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj i njihovi timovi branilaca su jedini imali pristup ovim dokumentima.

U to vrijeme Haraqija je bio ministar kulture, omladine i sporta u kosovskoj vladi i jedan od osnivača Komiteta za odbranu Haradinaja. Morina je radio za njega kao politički savjetnik zamjenika ministra kulture, omladine i sporta Kosova i kao honorarni urednik kosovskog dnevnog lista "Bota Sot".

U optužnici se tvrdi da je, pošto je saznao identitet ovog svjedoka u julu 2007. godine, Haraqija naložio Morini da otputuje u zemlju prebivališta svjedoka bi ga uvjerio da ne svjedoči protiv Haradinaja, prenio je Tanjug.

Morina se sa ovim svjedokom sastao 10. i 11. jula 2007. godine, a u optužnici se navodi da je ministarstvo pokrilo troškove puta.

Svjedok je odbio da se povinuje pritisku i svjedočio je na suđenju.

Sudsko vijeće Haškog tribunala je 3. aprila 2008. oslobodilo Haradinaja i Balaja svih optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu od marta do septembra 1998. Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora za okrutno postupanje i mučenje dvije osobe u štabu OVK u Jablanici.

Sudsko vijeće je tada posebno ukazalo na "značajne poteškoće s kojima se srelo u osiguravanju svjedočenja većeg broja svjedoka" tokom suđenja.