Svijet
0

Kosovski pregovarački tim: Podnošenje Ahtisaarijevog prijedloga historijski dan za Kosovo

FENA
Kosovski pregovarački tim, koji je sudjelovao u pregovorima o konačnom rješenju statusa Kosova, ocijenio je u utorak kako je jučerašnje podnošenje Vijeću sigurnosti UN-a prijedloga o konačnom statusu, što ga je sačinio posebni izaslanik Maarti Ahtisaari, historijski događaj za Kosovo.

Kako je poslije današnjeg sastanka pregovaračkog tima izjavio njegov glasnogovornik Skender Hyseni, kosovski pregovarači smatraju da je sada izuzetno značajno lobiranje i traženje potpore prijedlogu glavnog izaslanika UN-a. "Nastojat ćemo biti što više nazočni u New Yorku sve dok se ne usvoji nova rezolucija o Kosovu", rekao je on.

Članovi kosovske pregovaračke ekipe pozdravljaju podršku koju su Ahtisaarijevu prijedlogu statusa dale SAD i Velika Britanija te očekuju da će uslijediti i potpora drugih zemalja, rekao je Hyseni.

Govoreći u ulozi i stajalištu Rusije vezano uz prihvaćanje prijedloga o konačnom rješenju statusa Kosova, Hyseni je rekao da je Rusija značajan činitelj u Vijeću sigurnosti te da će kosovski predstavnici pokušati na različite načine kontaktirati stalnu misiju Ruske Federacije u UN-u. On je dodao kako će cilj tih kontakata biti da se Rusija uvjeri da se pridruži onim državama koje su već poduprle Ahtisaarijev prijedlog i preporuke.

Hyseni je dodao kako očekuje novu rezoluciju o Kosovu, koja će staviti izvan snage rezoluciju 1244 te da će temelj te nove rezolucije biti prijedlog posrednika Ahtisaarija.

Poslije 3. travnja, kada će Ahtisaari pred Vijećem sigurnosti obrazložiti svoj prijedlog, počet će intenzivne konzultacije unutar Vijeća sigurnosti, rekao je Hyseni i izrazio nadu kako će se osigurati dovoljan broj glasova za donošenje nove rezolucije.

Za Srbe je prijedlog Maartija Ahtisaarija neprihvatljiv, izjavio je jedan od srpskih čelnika na Kosovu i èlan pregovaračkog tima Beograda s Kosova Goran Bogdanović, dodajući da takvo rješenje može vratiti kao domino-efekt ostalim zemljama u regiji i svijetu, koje imaju slične probleme.

"Sigurno je da ovakav prijedlog ne može biti prihvatljiv ni za Srbe na Kosovu, niti za Srbiju kao državu", rekao je Bogdanović upozorivši da ovakva vrsta neovisnosti, koju za Kosovo predlaže Ahtisaari, može izazvati nestabilnost na Kosovu i na zapadnom Balkanu, kao i nestabilnost u samoj Srbiji.