Svijet
0

Kosovski čelnici: Ahtisarijev plan je temelj za neovisnot Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pregovarački tim Kosova ocijenio je u petak kako je plan posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija temelj za stvaranje neovisne i suverene države Kosovo, javlja Hina.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu je, nakon sastanka s Ahtisaarijem u Prištini, rekao kako će prijedlog posebnog izaslanika UN stvoriti neovisnu i suverenu državu Kosovo.

"Pregovarački tim je uvjeren kako će se međunarodni proces rješavanja statusa vrlo brzo okončati stvaranjem neovisne i suverene države uz sva jamstva za zajednice koje žive na Kosovu, prije svega za srpsku zajednicu", rekao je Sejdiju novinarima.

Ahtisaarijev prijedlog preporuča međunarodno nadziranu državnost za Kosovo. Prijedlog ne spominje riječ neovisnost, ali daje pokrajini mogućnost da dođe do svih karakteristika suverene države kao što su vlastiti ustav i pravo da se kandidira za članstvo u međunarodnim organizacijama, mada bi bila pod nadzorom Europske unije i NATO-ovih mirovnih snaga.

Predsjednik vodeće oporbene Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi je rekao da Kosovo od danas ulazi u novu fazu postavljanja temelja državnosti i suverenosti na cijelom teritoriju Kosova.

Kosovski premijer Agim Ceku je kazao da Ahtisaarijev dokument otvara put neovisnosti Kosova.

"Onako kako Ahtisaari opisuje Kosovo, to je suverena i neovisna država. Međutim, ovaj dokument ipak ne predstavlja sva naša očekivanja, sve naš zahtjeve, sve ono što nam pripada i što smo tražili i mi ćemo ga kritičkim pogledom pogledati tijekom sljedećih tjedana, tijekom veljače", rekao je Ceku.