Svijet
0

Kosovski Albanci odbijaju pregovore nakon 10. decembra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kosovski dužnosnici u utorak su ponovili da odbijaju nastavak pregovora sa Srbima o statusu Kosova nakon 10. decembra, što je rok koji su Ujedinjeni narodi utvrdili za zaključenje razgovora, izjavio je u Badenu glasnogovornik delegacije Prištine.

"Kosovo nije spremno da nastavi pregovore nakon 10. decembra", rekao je glasnogovornik kosovske delegacije Skender Hyseni, drugog gana sastanka sa srbijanskim pregovaračima u Badenu blizu Beča.

Posrednička "trojka", ruski, američki i evropski predstavnici, koji prate pregovore o budućnosti Kosova, trebalo bi da dostave 10. decembra generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu svoj izvještaj o ovim razgovorima.

"Čekamo da trojka jasno izradi konstruktivan pristup kosovskom pitanju tokom ovih 120 dana pregovora" o konačnom statusu Kosova, koje je od 1999. pod administracijom UN-a.

"Kosovo nastavlja, naravno, da bude otvoreno i konstruktivno o eventualnim mjerama koje treba poduzeti do 10. decembra", rekao je Hyseni.

On je ipak odbacio posljednje detaljne prijedloge koje je u utorak ujutro dostavila srbijanska delegacija o "širokoj autonomiji" s pravom na samoopredjeljenje Kosova u dogovoru s Beogradom, ali unutar sadašnjih srbijanskih granica.

Za Prištinu je jedino rješenje nezavisnost Kosova, "vizija koja će pomoći u izgradnji ljepše budućnosti za naše dvije zemlje", a koje će favorizirati integraciju obiju zemalja u Evropsku uniju, rekao je Hyseni.