{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovska skupština usvojila deklaraciju o nezavisnosti Kosova

F
17.2.2008. u 18:41
0
0
Kosovska skupština usvojila deklaraciju o nezavisnosti Kosova
0
Kosovska skupština usvojila deklaraciju o nezavisnosti Kosova
Foto: Reuters
Skupština Kosova u nedjelju je u Prištini aklamacijom usvojila deklaraciju o nezavisnosti te pokrajine od Srbije. Za deklaraciju o proglašenju nezavisnosti Kosova izjasnilo se oko 16.00 sati aklamacijom 109 albanskih zastupnika. Zastupnici kosovskih Srba, njih 11, nisu bili prisutni sjednici.
"Od ovog trenutka Kosovo je nezavisna i suverena država", izjavio je premijer Hashim Thaqi na vanrednoj sjednici.

Nezavisno Kosovo bit će posvećeno miru i stabilnosti, stoji u deklaraciji koju je usvojio kosovski parlament. Deklaracija sadržava tri glavna dijela - dio koji se odnosi na proglašavanje nezavisnosti, obvezu ostvarivanja plana Marttija Ahtisaarija i poziv misiji EU da dođe i NATO-u da ostane na Kosovu.

"Kosovo je demokratsko, svjetovno i multietničko društvo, koje će prihvatiti civilnu i vojnu međunarodnu prisutnost", kaže se u tekstu deklaracije.

Deklaracija polazi od plana posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Finca Marttija Ahtisaarija o nezavisnosti pod međunarodnim nadzorom, koju bi osiguravala i nadzirala misija Evropske unije. Riječ je o planu koji je su prihvatile zapadne zemlje, ali ga je u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala Rusija, koja se protivi nezavisnosti Kosova.

Civilnu prisutnost osigurat će Evropska unija, a vojnu KFOR, međunarodne snage kojima na Kosovu zapovijeda NATO, a koje su prisutne u pokrajini od 1999., gdje će ostati i nakon proglašenja nezavisnosti.

U deklaraciji se također ističe spremnost kosovske strane za razvoj dobrosusjedskih odnosa sa svima, uključujući i Srbiju.

Deklaracija kojom se Kosovo proglašava nezavisnom i suverenom državom sadržava i dijelove preambule prijedloga novog ustava, u kojem se navodi da je Kosovo država svih njegovih građana.

Nakon pojedinačnog potpisivanja zastupnika o prihvaćanju deklaracije, pred novinarima će deklaraciju o nezavisnosti potpisati predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Hashim Thaqi i predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi.

Na dnevnom redu današnje vanredne sjednice Skupštine Kosova još je i usvajanje državnih simbola - grba i zastave.

Kako se očekuje, vrlo brzo, na jednoj od sljedećih sjednica, Skupština će usvojiti novi ustav Kosova i pet od 34 zakona predviđenih paketom međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: