Svijet
0

Kosovo: U iščekivanju 10. decembra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izjavio je kako ne očekuje skori napredak u rješavanju pitanja budućeg statusa Kosova.

Prvi čovjek Svjetske organizacije rekao je u intervjuu agenciji AP kako očekuje da će ga predstavnici međunarodne posredničke trojke iz Rusije, Sjedinjenih Država i Evropske unije naredne sedmice izvijestiti da nisu uspjeli da između Srbije i predstavnika kosovskih Albanaca postignu sporazum o mogućoj nezavisnosti pokrajine.

"Koliko je meni poznato, posljednja runda konsultacija trojke nije proizvela nikakve konkretne rezultate. Zbog toga je vrlo vjerovatno da će oni do desetog decembra kod mene doći sa izvještajem u kojem će biti navedeno da nisu bili u mogućnosti da se sporazumiju oko bilo čega. Ja ću potom morati da veoma pažljivo koordiniram i razmotrim ovo pitanje s Vijećem sigurnosti", rekao je Ban Ki-moon.

S generalnim sekretarom UN-a, kao i s predstavnicima zemalja Vijeća sigurnosti narednih dana će razgovarati i ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji u New York odlazi iz Londona, gdje je o Kosovu razgovarao s britanskim kolegom Davidom Milibandom.

Šef srpske diplomatije je nakon tog susreta izrazio nadu da je kompromis oko budućeg statusa Kosova moguć, kao i nastavak pregovora o statusu pokrajine pod okriljem UN-a i poslije desetog decembra.

Ocjenjujući dosadašnji tok pregovora s albanskom stranom, Jeremić je u intervjuu za BBC rekao kako je "Beograd stalno izlazio s novim i svježim prijedlozima na vrlo fleksibilan način. Ali Albanci su na prvi sastanak došli s prijedlogom o sporazumu o prijateljskim odnosima dvije nezavisne države, i nisu bili spremni da se odatle pomjere. Jedan od kopredsjedavajućih albanske delegacije izjavio je da je posrijedi 'posljednja runda' - 'Zar to niste shvatili?', pitao je. 'Mi nismo ovdje da pregovaramo o statusu'. Mislim da je to suština problema. Ono što je nažalost također slučaj je da su tokom ovog procesa neki moćni akteri, koji su njegov integralni dio, javno, na visokom nivou govorili da će, ako do desetog decembra ne bude nikakvog kompromisnog rješenja odobriti pregovaračku poziciju jedne od strana - u ovom slučaju je to strana kosovskih Albanaca".

Srpska strana je u pregovorima pokazala fleksibilnost, izjavio je Jeremić, koji je na pitanje da li je ta fleksibilnost pokazana i u domenu vanjske i odbrambene politike odgovorio sljedećim riječima:

"Naravno da mi imamo sopstvene crvene linije. Kao i svaka druga nezavisna i suverena država na svijetu, mi ne bismo bili spremni da se odreknemo suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Taj suverenitet smo bili spremni da definiramo na više načina. Naš početni stav bio je zadržimo otprilike 45 posto prerogativa suštinski vezanih za suverenost jedne države, i rekli smo da to nije naša posljednja ponuda. Ako nema dijaloga, onda će Srbija biti u neugodnoj poziciji da poduzme sva sredstva koja su jednoj suverenoj i nezavisnoj državi na raspolaganju".

Upitan o kakvim je sredstvima riječ, Jeremić je odgovorio: „Srbija je kao i ostale balkanske zemlje devedesetih godina prošla kroz vrlo teška i traumatična vremena, i ova vlada Srbije neće upotrijebiti vojnu silu ni u kakvim okolnostima. Veoma je žalosno što toj privrženosti ne parira istovjetna od strane naših prištinskih sagovornika. Tokom čitavog ovog procesa moglo se čuti: ako stvari ne profunkcioniraju do desetog decembra - a bilo je i ranije takvih rokova - treba da krenemo dalje sa nezavisnošću Kosova, zaboravite Vijeće sigurnosti, zaboravite sve, to mora da se desi, i to vrlo brzo'. Na naše pitanje zašto treba da se desi vrlo brzo, odgovor je glasio da će biti 'mnogo problema na Kosovu'. Kada pitamo što se time misli, da li će neko početi da puca na nekoga, odgovor glasi: 'da'. Zar treba o svemu ovome da govorimo preko nišana? Ne znam čak ni da li je dobra ideja da javno govorimo kako nećemo upotrijebiti silu, jer izgleda da oni koji nikada nisu odustali od prijetnje silom prolaze mnogo bolje od nas", rekao je Jeremić.

Srbija će upotrijebiti sva sredstva iz svog političkog, diplomatskog, pravnog i ekonomskog arsenala, rekao je Jeremić, koji je na opasku novinara BBC-a da bi to moglo da je međunarodno izolira odgovorio:

"Srbija nema izbora. Ona će učiniti sve što može da bi sačuvala svoju suverenost i teritorijalni integritet, uz svoju budućnost u Evropi. Mi vjerujemo u budućnost naše zemlje u Evropskoj uniji, i smatramo da će ta budućnost vjerojatno biti jedini način da se jednom i zasvagda osigura mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Ali ja ne vidim kako ćemo napredovati u tom pravcu rješavanjem statusa Kosova na jedan krajnje neevropski način. Mi ne tražimo reintegraciju Kosova u naš sistem. Suštinska autonomija znači da Kosovo vodi svoje sopstvene poslove, ali Srbija nije odustala od simbolizma svoje suverenosti", rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić u razgovoru s novinarima BBC-eve svjetske službe na engleskom jeziku.