Svijet
0

Kosovo - test za novu vladu

FENA
Tri su prijelomne tačke koje će predstavljati test za vladu - Kosovo, saradnja s Haškim tribunalom i nastavak pregovora s Evropskom unijom, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

U intervjuu današnjim "Večernjim novostima", Tadić je ocijenio da će se na rješavanju tih ključnih pitanja vidjeti "hoće li nova vlada imati dug mandat ili će biti ograničenog djejstva".

Govoreći o najnovijim stavovima Zapada i Rusije u odnosu na konačno rješenje Kosova, Tadić je ocijenio da je "došlo do izvjesnog zahlađenja u odnosima velikih sila" i dodao da "niko u Srbiji ne treba da gaji iluzije da je to zbog Kosova", jer su njihovi razlozi mnogo globalniji.

"Nalazimo se u vrlo delikatnom trenutku. U naredna dva mjeseca stvari će se iskristalisati i naći ćemo se pred veoma važnim odlukama Vijeća sigurnosti", naglasio je Tadić.

Na pitanje kakva su njegova predviđanja u vezi s tim, on je odgovorio da to "niko nije u stanju da predvidi" i dodao da će svom snagom, do posljednjeg trenutka, raditi sve što je u njegovoj moći "da se ne desi najgori scenarij".

"Nikada niko nije tražio od mene, a vjerujem ni od premijera (Vojislava Koštunice), da se odreknemo Kosova radi ulaska u Evropu", rekao je Tadić i dodao da se Srbija "neće odreći ni dijela svoje teritorije, ni prava na članstvo u Evropskoj uniji".

"Kosovo je jedan od ključnih elemenata našeg identiteta, a mi bez identiteta nemamo šta da tražimo u EU".

Podsjećajući da "nažalost, nismo član ni EU, ni NATO, da bismo preko tih institucija mogli da utječemo i da branimo svoje interese", predsjednik Srbije je rekao da svu snagu treba usmjeriti na diplomatsku ofanzivu za zaštitu državnih interesa.

"Moramo razgovarati sa svim predstavnicima važnih država svijeta, i premijer i ja ćemo to učiniti. Da to nismo radili, Kosovo bi odavno bilo nezavisno", rekao je Tadić.

Ističući da se ne zna kakav će biti stav Rusije u konačnom rješenju statusa Kosova, jer će zavisiti od njenih interesa u tom trenutku, on je dodao da se "nalazimo u vrlo teškim okolnostima, ali u daleko boljim nego što smo bili".

Na pitanje šta će se dogoditi ako ipak dođe do najgoreg scenarija za Kosovo, Tadić je odgovorio da je siguran da "vlada nema plan da samoizoluje Srbiju. To bi zagovornici nezavisnosti Kosova jedva dočekali".

"Činim sve da spriječim nezavisnost Kosova. Ako, ne daj Bože, odluka Vijeća sigurnosti bude protivna našim interesima, mi ćemo morati, i u tim okolnostima, da tragamo za načinima povratka Kosova u naš integritet", rekao je Tadić.

Predsjednik republike je odbacio mogućnost da se dogodi nova blokada vlasti zbog sukoba oko šefa BIA, jer i on i premijer Koštunica imaju "izuzetnu odgovornost završetka saradnje sa Tribunalom".