{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo poziva zapadne zemlje na hitnu potporu neovisnosti

F
9.12.2007. u 16:45
0
0
Kosovo poziva zapadne zemlje na hitnu potporu neovisnosti
0
Kosovo poziva zapadne zemlje na hitnu potporu neovisnosti
Foto: Reuters
Kosovski Albanci u nedjelju su pozvali zapadne zemlje da pruže "hitnu" potporu njihovom zahtjevu za punom neovisnošću od Srbije, budući da rok do 10. decembra u kojem je trebalo postići suglasno rješenje pregovorima protiče bez uspjeha.
"Nakon osam godina nesigurnosti narodu Kosova hitno je potrebna jasna vizija njihove budućnosti", ističe se u saopćenju koje su zajednički objavili vlada i opozicija kosovskih Albanaca.

Poslije neuspjeha pregovora koje je predvodila "trojka" Kontaktne skupine, Kosovo je spremno sve obaveze iz plana Marttija Ahtisaarija plana o nadziranoj neovisnosti, navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

"Prijedlog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, uključujući i
preporuke o nadziranoj neovisnosti, kao i paket mjera za zaštitu manjina na Kosovu, predstavlja solidnu osnovu za vođenje Kosova i regije prema svijetloj euroatlantskoj perspektivi", ističe se u tekstu.

U deklaraciji se nadalje naglašava kako su sudionici pregovora pred "trojkom" Kontaktne skupine izrazili bezuvjetno opredjeljenje da ne koriste nasilje, prijetnje ili zastrašivanje.

"To opredjeljenje ponavljamo i danas još jednom se obvezujući da ćemo učiniti sve u okviru naših mogućnosti kako bi zajamčili da će sigurnosno stanje na Kosovu ostati mirno", zaključuje se se u zajedničkom saopćenju, prenijela je Hina.

Pregovarački tim Kosova u ponedjeljak će se sastati kako bi, kako se najavljuje, ocijenio tok proteklih pregovora o statusu i utvrdio dalje korake.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: