Svijet
0

Kosovo ne odustaje od neovisnosti

FENA
Kosovski pregovarači spremni su za svaku vrstu međunarodnih pritisaka u posljednjem krugu pregovora o statusu Kosova, ali neće prihvatiti ništa manje od neovisnosti Kosova, izjavio je u petak glasnogovornik pregovaračkog tima Skender Hyseni i naglasio da će Kosovo bez odugovlačenja poslije 10. prosinca proglasiti neovisnost i zatražiti njezino službeno priznavanje.

Hyseni je kazao da ne očekuje postizanje dogovora u nastavku pregovora te naglasio će Kosovo koordinirati sve svoje aktivnosti s međunarodnom zajednicom, prvenstveno s "onima koji podržavaju neovisnost Kosova".

"Sve što bi značilo nešto manje od neovisnosti ili neku vezu sa Srbijom neprihvatljivo je", istaknuo je Hyseni.

On je dodao da bi kosovska strana željela da se pitanje neovisnosti Kosova riješi rezolucijom Vijeća sigurnosti UN, no da "kosovska strana neće ostati talac nedostatka volje jedne strane".

Hyseni je kazao da će Beograd biti krivac ako međunarodna trojka konstatira da su pregovori propali.

Na trodnevnom sastanku s "trojkom" i srbijanskim izaslanstvom, početkom sljedećeg tjedna u Badenu, kosovski pregovarači će još jednom predstaviti prijedlog o dobrosusjedskim odnosima Kosova i Srbije, kao dviju suverenih i neovisnih država.