{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo ne može biti presedan za separatističke regije bivšeg SSSR-a

F
9.10.2007. u 12:50
0
0
Kosovo ne može biti presedan za separatističke regije bivšeg SSSR-a
0
Kosovo ne može biti presedan za separatističke regije bivšeg SSSR-a
Status srbijanske pokrajine Kosovo, koji je tema pregovora između Srba i kosovskih Albanaca pod okriljem evropsko-rusko-američke trojke, ne može postati presedan za separatističke regije bivšeg Sovjetskog saveza, izjavio je u utorak evropski pregovarač.
"Jedinstven karakter situacije na Kosovu leži u činjenici da je prije osam godina Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo Rezoluciju 1244 koja je stavila Kosovo pod međunarodnu kontrolu", izjavio je evropski pregovarač Wolfgang Ischinger za ruski dnevni list Kommersant.

"Zato je Kosovo jedinstven slučaj i ne može biti presedan ni za Abhaziju ni za Južnu Osetiju", izjavio je Ichinger, koji u "trojki" predstavlja Evropsku uniju.

Na pitanje Kommersanta da li je mogao "uvjeriti" svoje ruske partnere" u vezi s ovim pitanjem, pregovarač je odgovorio: "Za sada ne."

"Jednostrana" odluka koja se odnosi na Kosovo dovela bi do separatističkog vala u svijetu, upozorio je u aprilu ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin.

Rusija, bliska saveznica Srbije koja odbija nezavisnost Kosova, blokira svaki napor u UN-u da se preporuke medijatora UN-a Marttija Ahtisaarija, koji je zagovarao kontroliranu nezavisnost, pretvore u rezoluciju.

Tvrdokornost Moskve je povezana, s jedne strane, s njenim historijskim i vjerskim vezama sa Srbijom a, s druge, s problemom separatizma općenito, tvrde anlitičari. Ova multinacionalna zemlja se plaši za svoj integritet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: