{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo ne može biti presedan za separatističke regije bivšeg SSSR-a

F
9.10.2007. u 12:50
0
0
Kosovo ne može biti presedan za separatističke regije bivšeg SSSR-a
0
Kosovo ne može biti presedan za separatističke regije bivšeg SSSR-a
Status srbijanske pokrajine Kosovo, koji je tema pregovora između Srba i kosovskih Albanaca pod okriljem evropsko-rusko-američke trojke, ne može postati presedan za separatističke regije bivšeg Sovjetskog saveza, izjavio je u utorak evropski pregovarač.
"Jedinstven karakter situacije na Kosovu leži u činjenici da je prije osam godina Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo Rezoluciju 1244 koja je stavila Kosovo pod međunarodnu kontrolu", izjavio je evropski pregovarač Wolfgang Ischinger za ruski dnevni list Kommersant.

"Zato je Kosovo jedinstven slučaj i ne može biti presedan ni za Abhaziju ni za Južnu Osetiju", izjavio je Ichinger, koji u "trojki" predstavlja Evropsku uniju.

Na pitanje Kommersanta da li je mogao "uvjeriti" svoje ruske partnere" u vezi s ovim pitanjem, pregovarač je odgovorio: "Za sada ne."

"Jednostrana" odluka koja se odnosi na Kosovo dovela bi do separatističkog vala u svijetu, upozorio je u aprilu ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin.

Rusija, bliska saveznica Srbije koja odbija nezavisnost Kosova, blokira svaki napor u UN-u da se preporuke medijatora UN-a Marttija Ahtisaarija, koji je zagovarao kontroliranu nezavisnost, pretvore u rezoluciju.

Tvrdokornost Moskve je povezana, s jedne strane, s njenim historijskim i vjerskim vezama sa Srbijom a, s druge, s problemom separatizma općenito, tvrde anlitičari. Ova multinacionalna zemlja se plaši za svoj integritet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: