Svijet
0

Kosovo kao rusko-američki kamen spoticanja

FENA
Jedan od prvih zadataka američke državne tajnice Condoleezze Rice tokom posjete Moskvi bit će pokušaj da prevlada rusko protivljenje nacrtu rezolucije koji predviđa nezavisnost za Kosovo pod međunarodnim nadzorom, piše u utorak The Independent.

List podsjeća da je Rusija proteklog vikenda preko ambasadora Vitalija Čurkina do sada najoštrije upozorila da će u Ujedinjenim nacijama staviti veto na dokument čiji su autori Sjedinjene Države i Evropska unija.

Iako izaslanik Martti Ahtisaari smatra da je njegov plan najbolji kompromis za Kosovo, Moskva strahuje za sigurnost tamošnje srpske manjine, piše Independent.

U diplomatskim krugovima u međuvremenu vlada uvjerenje da je deklaracija o nezavisnosti Kosova neminovna i da je bolje imati međunarodno nadziran nego haotičan proces, prenosi londonski dnevnik.

The Guardian najavljuje da će, osim u razgovorima Condoleezze Rice u Moskvi, Kosovo biti jedna od tema i na predstojećem samitu EU-a i Rusije u Samari.

Sjedinjene Države vrše pritisak u pravcu nezavisnosti za Kosovo, koju bi trebalo da nadzire do sada najobimnija međunarodna misija Evropske unije - ako Moskva blokira rezoluciju, to će dovesti do prekretnice u odnosima između Evrope i Rusije, citira Guardian riječi evropskih zvaničnika.

Uoči samita u ruskom gradu Samari u EU je zavladala podjela između "stare i nove Evrope": zemlje poput Poljske, Litvanije i Estonije, svaka u svom sporu s Moskvom, traže da Bruxellesu prema njoj zauzme oštriji stav.

Skup u gradu na Volgi bi zato - umjesto da bude mjesto predstavljanja nove evropske strategije prema Rusiji, što je plan Njemačke - zbog pritisaka unutar EU-a i nepopustljivosti Moskve mogao prerasti u svojevrstan evropsko-ruski dvoboj.

Analitičari predviđaju malo ustupaka od ratobornog Kremlja, osnaženog novcem od nafte i gasa, koji odlazeću administraciju predsjednika Georgea W. Busha sve više smatra "glinenim golubom", dok s druge strane ulazi u čarke s pojedinačnim članicama EU-a otvarajući podjele u bloku, piše Guardian.