{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo je ključni test politike Evropske unije

F
7.9.2007. u 16:10
0
0
Kosovo je ključni test politike Evropske unije
0
Kosovo je ključni test politike Evropske unije
Rješavanje statusa Kosova ključni je test vanjske politike Evropske unije, ocjenjuje danas londonski Financial Times i tvrdi da "pravog rješenja" za tu pokrajinu, u stvari, i nema. Preduslov za bilo kakvo kosovsko rješenje je "jedinstvena politika" Evropske unije pošto, svaki dogovor mora imati podršku te evropske integracije.
To jedinstvo Unije je ozbiljan problem sugerira Financial Times u uredničkom komentaru i upozorava da bi kakav-takav zajednički stav Evrope mogao da se raspadne ako kosovski Albanci jednostrano proglase nezavisnost.

U komentaru se podsjeća na suprotstavljene stavove Srbije i kosovskih Albanaca i tvrdi da je u tim okolnostima teško pronaći kompromis. Zato je, smatra Financial Times, nametnuto rješenje jedina opcija, "mada nesavršena".

Istovremeno, međutim, komentar londonskog lista svjedoči i o jednom od ključnih problema prije svega zapadne politike u pristupu rješavanja problema Kosova. List, naime, tvrdi da Srbi, osim odbijanja plana Marttija Ahtisaarija, nisu ponudili neko drugo rješenje, "održivu alternativu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: