Svijet
0

Kosovo je ključni test politike Evropske unije

FENA
Rješavanje statusa Kosova ključni je test vanjske politike Evropske unije, ocjenjuje danas londonski Financial Times i tvrdi da "pravog rješenja" za tu pokrajinu, u stvari, i nema. Preduslov za bilo kakvo kosovsko rješenje je "jedinstvena politika" Evropske unije pošto, svaki dogovor mora imati podršku te evropske integracije.

To jedinstvo Unije je ozbiljan problem sugerira Financial Times u uredničkom komentaru i upozorava da bi kakav-takav zajednički stav Evrope mogao da se raspadne ako kosovski Albanci jednostrano proglase nezavisnost.

U komentaru se podsjeća na suprotstavljene stavove Srbije i kosovskih Albanaca i tvrdi da je u tim okolnostima teško pronaći kompromis. Zato je, smatra Financial Times, nametnuto rješenje jedina opcija, "mada nesavršena".

Istovremeno, međutim, komentar londonskog lista svjedoči i o jednom od ključnih problema prije svega zapadne politike u pristupu rješavanja problema Kosova. List, naime, tvrdi da Srbi, osim odbijanja plana Marttija Ahtisaarija, nisu ponudili neko drugo rješenje, "održivu alternativu".