Svijet
0

Kosačov: Rusija će podržati pregovore i poslije 10. decembra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedavajući vanjskopolitičkog komiteta ruske Dume Konstantin Kosačov izjavio je da je pregovore o budućem statusu Kosova neophodno produžiti i poslije 10.decembra, kada će se o rezultatima dosadašnjeg procesa razgovarati u Vijeću sigurnosti UN-a.

Kosačov kaže da je generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon obavezan da iznese prijedlog za produženje pregovora o budućnosti Kosova i da je, po svojoj funkciji, obavezan da poslije tog roka istupi s novom inicijativom o nastavku pregovora Beograda i Prištine, da da šansu novim idejama.

"Odmah da kažem, Rusija će takav prijedlog bezrezervno podržati", rekao je Kosačev u intervjuu za današnju "Politiku".

On je ocijenio kao "izuzetno interesantan i sveobuhvatan" prijedlog Beograda primjer odnosa Hong Konga i Kine kao mogućeg suživota suverene države i jednog njenog odvojenog dijela.

"Ukoliko bi bilo prihvaćeno, ovo rješenje bi imalo izuzetno povoljan značaj ne samo za Srbiju i Kosovo nego za međunarodnu zajednicu u cjelini, i moglo bi se primijeniti i u drugim dijelovima svijeta, svugdje gdje postoje nesporazumi ovoga tipa", rekao je Kosačov.

Upitan da li bi aktuelna zbivanja u Gruziji, koja je također opterećena problemima separatizma, mogla da utječu na rješavanje statusa Kosova, on je rekao da "sasvim sigurno neće utjecati na kosovski pregovarački proces, ali bi zato bilo kakva ishitrena i jednostrana odluka o budućnosti južne srpske pokrajine i te kako snažno utjecala na prilike u Gruziji, istakavši da misli na statusu otcijepljenih republika Abhazije i Južne Osetije.

"Osim toga, bilo kakvo nametnuto rješenje o budućnosti Kosova, izvan okvira međunarodnog prava, sasvim sigurno bi utjecalo i na sve druge slične situacije s kojima se danas susrećemo u Evropi i šire", upozorio je Kosačov.

Prema njegovim riječima, u kosovskom primjeru ne postoji ništa što bi tamošnju situaciju na bilo koji način učinilo unikatnom i, u skladu sa time, rješivom na neki poseban, jedinstven način, neprimjenjiv u drugim slučajevima.

"Ukoliko bi došlo do unilateralnog priznavanja nezavisnosti južne srpske pokrajine, to bi definitivno proturječilo postojećem međunarodnom pravu, i zaprijetilo bi općim haosom", zaključio je Kosačov u intervjuu "Politici".