Svijet
0

Korupcija unutar EU-a, tri Italijana uhapšena u Belgiji

FENA
Jedan dužnosnik Evropske komisije, jedan pomoćnik evropskog zastupnika te jedan poslovni čovjek, sva trojica Talijani, optuženi su i pritvoreni u Bruxellesu zbog navodne umiješanosti u korupcijsku aferu unutar institucija Evropske unije, saopćilo je u srijedu briselsko tužilaštvo.

Tri funkcionera nastanjena u Belgiji, čija imena nisu objavljena, optuženi su za pismena krivotvorenja i falsificiranja, korupciju te prevare, saopćio je glasnogovornik tužilaštva Jos Colpin.

"Postojala su mita od po nekoliko miliona dolara tokom više od deset godina", objasnio je novinarima ovaj sudski službenik.

Otuđeni novac odnosio se na javne kupovine za "delagacije Evropske komisije van teritorije Evropske unije", precizirao je on.

Uhapšeni dužnosnik (46) radi u službi Komisije zadužene za infrastrukture delegacija. Drugi osumnjičeni (60) je lični pomoćnik jednog talijanskog zastupnika u Evropskom parlamentu, a treći (39) je vodio konzorcij u sektoru nekretnina.

U okviru istrage, tridesetak pretresa je obavljeno u utorak u zoru u Belgiji, Italiji, Francuskoj i Luksemburgu.

Prema tužilaštvu Bruxellesa, operacija, koju je vodilo više od 150 policajaca, nakon tri godine istrage, obavljena je kod privatnih poslodavaca, u trgovačkim firmama, bankama, sjedištu Evropske komisije te u uredu parlamentarnog pomoćnika u Evropskom parlamentu.

Operacija je nastojala da uspostavi "uvjete pod kojima su izvjesni evropski javni poslovi zaključivani, vezano za potražnje zgrada za smještaj delegacija Evropske komisije u inozemstvu, kao i za instaliranje sigurnosne opreme u tim zgradama".

Optužbe se odnose na kršenje profesionalne tajne, povrede zakona na javnim kupovinama te za pismene pronevjere i falsificiranja.

Nakon operacije koju je vodila Centralna služba za suzbijanje korupcije (OCRC) belgijske federalne policije, u suradnji s talijanskim karabinjerima i francuskom sudskom policijom, otkriveni su mnogobrojni dokumenti i odneseni na razmatranje dok je nekoliko osoba saslušano.