{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Korupcija ugrožava borbu s klimatskim promjenama

F
30.4.2011. u 22:19
0
3
Korupcija ugrožava borbu s klimatskim promjenama
0
Korupcija ugrožava borbu s klimatskim promjenama
Klimatske promjene su vjerojatno dosad najveći izazov za vlasti, ocjenjuje Transparency International, globalno nevladino udruženje posvećeno suzbijanju korupcije, u izvještaju objavljenom u subotu o klimatskim promjenama i korupciji koja prijeti sistemima za borbu protiv tih promjena.
Klimatske promjene su vjerojatno dosad najveći izazov za vlasti, kaže TI u izvještaju objavljenom na svojim službenim stranicama. Da bi se nosilo s tim problemom, nužan je određeni stepen hitnosti, povjerenja, saradnje i solidarnosti koji na kušnju stavlja ograničenja konvencionalnih mehanizama i institucija, navodi TI.

Nužni su transformacijski pomaci u našim gospodarstvima, koji bi mogli na kraju znatno smanjiti dramatične promjene koje je donijela industrijska revolucija, navodi TI.

Nužan je čvrst sustav upravljanja klimom, a riječ je o procesima i odnosima na međunarodnom, nacionalnom, korporativnom i lokalnom nivou, koji će se baviti uzrocima i posljedicama klimatskih promjena. Takav bi sistem garantovao kvalitetno upravljanje golemim političkim, socijalnim i finansijskim ulaganjima javnog i privatnog sektora kako bi odgovor na klimatske promjene bio uspješan.

Također, zloupotreba tih sredstava za privatnu korist ide i dalje od uobičajenih oblika korupcije, poput zloupotrebe sredstava, podmićivanja u sistemu dodjele ugovora, te nepotizma.

Svi ti oblici ugrožavaju kvalitetnu borbu s klimatskim promjenama, a postoje i novi oblici korupcije: iskrivljavanje naučnih činjenica, kršenje načela pravedne zastupljenosti i lažne izjave o ekološkoj prihvatljivosti proizvoda, kaže se u izvještaju i dodaje kako je takva koruptivna praksa veoma štetna u području koje obiluje nesigurnošću, a nužni su povjerenje i suradnja.

Kad goleme količine novca teku novim i neprovjerenim finansijskim tržištima i mehanizmima uvijek postoji rizik od korupcije, kaže se u izvještaju.

Neki stručnjaci procjenjuju da će do 2020. ukupna ulaganja u sisteme koji se bave klimatskim promjenama biti gotovo 700 milijarda dolara. Javna ulaganja, ne manje od 250 milijarda na godinu s vremenom će poteći novim, razmjerno nekoordiniranim i neprovjerenim kanalima. Osim toga, već postoji pritisak da se primjene "brza" rješenja, što još više povećava opasnost od korupcije.

U izvještaju se sugeriše nužnost nastojanja usmjerena na usporavanje klimatskih promjena reduciranjem emisije stakleničkih plinova ili jačanjem kapaciteta da se ta emisija prirodno "uhvati", npr. Šumama ili tehnološkim inovacijama.

Za transparentnost je nužan izdržljiv sustav mjerenja, izvještavanja i verifikacije emisija. U krajnjoj liniji, kaže se u izvještaju, takav je sustav ključan za uspjeh strategije usporavanja klimatskih promjena. Nužno je također izgraditi djelotvornu prilagodbu na klimatske promjene, kaže se u izvještaju.

Posebno se u izvještaju govori o šumarstvu koje igra važnu ulogu u klimatskim politikama, a ipak korupcija u tome sektoru zahtijeva preventivne i proaktivne postupke. Velika međunarodna potražnja za drvom, nesigurna prava vlasništva nad zemljom i marginalizirane domorodačke zajednice izazov su pouzdanu i održivu šumarstvu.

Svake godine dr ilegalno posiječe stabala ili proizvede drveta sumnjiva porijekla u vrijednosti od deset do 23 milijarde dolara. Takvoj praksi pomažu i rupe u zakonima te duboko ukorijenjena korupcija u kojoj se lokalni moćnici služe šumom ne samo za osobno bogaćenje nego i za kupnju političke otpore ili utjecaja, navodi organizacija.

Transparency International nevladina je organizacija posvećena povećavanju vladine odgovornosti i suzbijanju međunarodne i nacionalne korupcije. To je jedina globalna, neprofitna i politički nestranačka udruga čije je djelovanje usmjereno na suzbijanje korupcije i njenih posljedica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: