Ukupno 197 žrtava
267

Koronavirus u Italiji odnosi živote, 49 osoba umrlo u roku od 24 sata

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Italiji porastao je na 197 nakon najvećeg dnevnog porasta umrlih od početka epidemije. Italijanski dužnosnici obavijestili su da je 49 osoba umrlo u roku od 24 sata, dok je ukupno prijavljeno više od 4600 oboljelih

No kazali su da taj broj još uvijek ne može biti službeno potvrđen dok zdravstveni radnici ne utvrde "stvarni uzrok smrti" preminulih, piše BBC.

Ovo je zemlja s najvećim brojem umrlih od koronavirusa izvan Kine. Na trećem mjestu je Iran u kojem je preminulo 124 ljudi.

Nacionalni zdravstveni institut rekao je da je prosječna starost onih koji su umrli 81 godina, te da je većina patila od nekih drugih zdravstvenih problema. Procjenjuje se da je 72 posto umrlih muškarci.

Prema vladinim podacima, umrlo je 4,25% potvrđenih slučajeva koronavirusa, što je najviša stopa na svijetu.

Italija ima jednu od najstarijih populacija na svijetu. Vlada je ove sedmice naredila zatvaranje svih škola na deset dana jer se bori s obuzdavanjem epidemije. Svi profesionalni sportovi igrat će se iza zatvorenih vrata.

Trenutno je u svijetu oboljelo 102.188 ljudi, zabilježena su 3.491 smrtna slučaja i 57.389 oporavljenih.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesu kazao je da je duboko zabrinut zbog širenja virusa.