Nova saznanja
45

Koronavirus pogađa cijelo tijelo, zaraženi imaju povećan problem sa zgrušavanjem krvi

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Koronavirus nije samo respiratorna bolest, ona pogađa cijelo tijelo, pišu strani mediji. Kao primjer su naveli pacijenta koji ima 38 godina i koji je obolio od koronavirusa.

Pacijent je bio relativno dobro prvih deset dana kada je dobio COVID-19. Sa samo 38 godina on se nije uklapao u opis ljudi koji su pod visokim rizikom od komplikacija zbog novog koronavirusa.

"Imao je blage plućne simptome zbog kojih se oporavljao kod kuće", rekao je dr. Sean Wengerter, vaskularni hirurg u Pomoni u New Yorku.

Sve je bilo dobro, piše CNN, dok se nije pojavila jedna od iznenađujućih posljedica koronavirusa.

"Tada se samo probudio, noge su mu bile hladne, bio je slab, nije mogao hodati", rekao je Wengerter.

Ljekari su kod pacijenata pozitivnih na koronavirus uočili fenomen zgrušavanja krvi. Ovaj problem postoji i kod mlađih bolesnika, a može izazvati moždani udar.

"Ovaj mladić je imao veliki ugrušak krvi u glavnoj arteriji tijela, tačno iznad mjesta gdje se ona dijeli na dva dijela. Krv nije ulazila u iliakalne arterije", pojašnjava Wengerter.

Smatra se da je ovo zgrušavanje koje se pojavljuje u plućima najteže kod bolesnika s koronavirusom jer može utjecati na protok krvi i poteškoće s disanjem.

Ljekari su ranije oštećenja pluća pripisivali pneumoniji, a koronavirus važi za klasični respiratorni virus, no sada su svjesni da do oštećenja dolazi možda i zbog zgrušavanja krvi.

Dok je novi koronavirus označen kao respiratorni virus, jasno je da djeluje na cijelo tijelo. Najočitiji simptomi infekcije su klasični respiratorni simptomi, temperatura, upala pluća i sindrom akutnog respiratornog problema.

"U nekim slučajevima ima ozbiljne efekte na pacijentovu sposobnost disanja, a u drugima se čini da je povezan s razvojem zastoja organa u više sistema, kada se svi vaši organi zatvore. A sada je to povezano s imunološkim efektima kod djece", kazao je doktor Wengerter.