Odgovor vlasti
38

Korona nakon 102 dana: Da li je virus u Novi Zeland stigao uvezenom smrznutom hranom?

B. R.
Ilustracija: Shutterstuck
Ilustracija: Shutterstuck
Na Novom Zelandu se strahuje od porasta broja novozaraženih koronavirusom nakon što su poslije 102 dana zabilježena četiri slučaja zaraze koronavirusom. Vlasti stoga pokušavaju utvrditi kako je došlo do ove situacije.
Nakon što je utvrđeno da su i četiri člana jedne porodice u Aucklandu zaražena koronavirusom vlasti su ponovo uvele restriktivne mjere u cijeloj zemlji, objavila je agencija Reuters. To je izazvalo zbunjenost kod nadležnih jer tvrde da u zemlji lokalnog prijenosa virusa nije bilo 102 dana.

"Trudimo se da složimo sve dijelove slagalice kako bismo utvrdili kako se zarazila ova porodica", kazao je Ashley Bloomfield iz ministarstva zdravstva.

Dužnosnici Novog Zelanda istražuju jesu li prvi slučajevi koronavirusa u više od tri mjeseca rezultat virusa pristiglog na uvezenim pakiranjima zaleđene hrane.

"Znamo da virus može preživjeti i u okruženju gdje su temperature niže", podsjetio je Bloomfield.

Zaraženi radnik je odmah poslan na bolovanje, a njegove kolege su testirane na koronavirus. Zapravo, testirano je 200 osoba za koje se pretpostavlja da su bile u kontaktu sa zaraženom porodicom. U narednim danima će biti testirano još desetine hiljada ljudi.

Zbog prethodno navedenog, od stanovnika Aucklanda, njih 1,7 miliona, se traži da ne napuštaju svoje domove osim kada je to nužno i da odgode planirana putovanja.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern je poručila da "zna kako će pobijediti virus". Trgovine su racionalizirale prodaju usljed velike kupovine potrepština, a stvorili su se veliki redovi ispred objekata gdje se vrši testiranje na koronavirus. U ovoj državi postoji zabrinutost da će parlamentarni izbori doprinijeti povećanju broja zaraženih koronavirusom.