Crne brojke
23

Korona haos u Indiji: Bolnice pred kolapsom, a broj umrlih premašio 200.000

A. B.
Rođaci izvode posljednje obrede za žrtve korone tokom njihove sahrane na groblju u New Delhiju (Foto: EPA-EFE)
Rođaci izvode posljednje obrede za žrtve korone tokom njihove sahrane na groblju u New Delhiju (Foto: EPA-EFE)
Indija se u proteklom periodu suočava s izuzetno teškom epidemiološkom situacijom. Broj umrlih od koronavirusa je premašio 200.000 uz nestašice kisika i medicinskog materijala te manjak bolničkog osoblja.

U ovoj državi su zabilježeni rekordno veliki brojevi novozaraženih koronavirusom, a u drugom indijskom valu pandemije tokom protekle sedmice najmanje je 300.000 ljudi dnevno bilo pozitivno na testiranjima.

Veliki problem predstavlja i podatak da su oboljeli preplavili zdravstvene ustanove, a tijela umrlih krematorije, potičući svijet na hitni međunarodni odgovor.

U protekla 24 sata potvrđeno je 360.960 novozaraženih, što je najveći dnevni broj zabilježen u svijetu od početka pandemije.

Broj oboljelih u Indiji porastao je na gotovo 18 miliona, a rekordnih 3.293 umrlih u 24 sata povećalo je ukupan broj preminulih u toj zemlji na 201.187.

Po broju preminulih od posljedica koronavirusa Indija se nalazi na četvrtom mjestu u svijetu, odmah nakon SAD-a, Brazila i Meksika.

Vjeruje se da su rekordnom porastu broja zaraženih i preminulih doprinijeli nedavni predizborni skupovi i hinduistički festivali na kojima su bili milioni ljudi. U većim indijskim gradovima bolnice su pred kolapsom, ponestaje im slobodnih kreveta, a zalihe kisika su pri kraju.

Zbog toga vlasti u Inidji pretvaraju vozove u osnovne medicinske ustanove, dok se bolnice pune, a pacijenti šalju na kućno liječenje usljed nedostatka kreveta.

U glavnom gradu New Delhiju sanitetska vozila satima su čekala u redovima kako bi prevezla preminule do improviziranih krematorija u parkovima i na parkinzima. Problem je i nestašica vakcina protiv koronavirusa, na šta upozoravaju zvaničnici, međutim, očekuje se da od danas počne registracija za vakcinaciju svih osoba starijih od 18 godina.

Stručnjaci navode da će trenutna situacija u Indiji, koja ima 1,3 milijarde ljudi, utjecati na ostatak svijeta. Kao primjer su naveli i to da se Indija smatra svjetskom snagom kada je riječ o vakcinama te da bi svako usporavanje proizvodnje moglo utjecati i na globalne napore u vakcinaciji.

U tom slučaju postoji šansa da će nekontrolisane infekcije omogućiti daljnju mutaciju virusa te tako potencijalno razviti sojeve koji su otporni na vakcine. Istakli su da je iz ovih i humanitarnih razloga neophodno da se širenje zaraze stavi pod kontrolu u Indiji, piše BBC.

Pojašnjeno je i to da je u Indiji prisutna varijanta koronavirusa B.1.617, koja pokazuje dvije značajne genetske promjene u površinskom proteinu E484Q i L452R, a ove šifre označavaju tačan položaj promjene genoma. Iako su pojedinačne mutacije poznate već dugo, E484Q je slična soju E484K, koji se pojavio u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti.

S druge strane, mutacija L452R se već može naći u kalifornijskoj varijanti CAL.20C. No, u Indiji se ove dvije mutacije sada prvi put pojavljuju zajedno, zbog čega se često govori o dvostrukoj mutaciji.

Stručnjaci, ipak, ističu da te obje mutacije zajedno ne znače nužno da je ova varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija te da to tek treba istražiti.