Svijet
0

Korejski samit u Pyongyangu

FENA
Predsjednici Sjeverne i Južne Koreje sastali su se u utorak u Pyongyangu na drugome ikada održanom samitu od podjele zemlje 1945. godine.

Južnokorejskog predsjednika Roh Moo-hyuna je po dolasku u sjevernokorejsku prijestonicu klicanjem dočekala masa svijeta, dok je sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-il dočekao gosta iz Seula i rukovao se s njim ali bez osmijeha na licu.

Predsednik Moo-hyun je kazao da postoji atmosfera za pomirenje Sjevera i Juga; on je na putu za Pyongyang simbolično pješke prešao demilitariziranu zonu koja razdvaja dvije države.

Korejski samit održava se dok traju međunarodni pregovori o okončanju sjevernokorejskoga nuklearnog programa.

Korejski rat bio je prvi pravi sukob hladnog rata, a u neku ruku je i posljednji. Nikad nije formalno završen, samo je proglašeno primirje. Mnogi se nadaju da bi se diplomatijom sada moglo doći do konačnog mira.

Prvi međukorejski samit također je održan u Pyongyangu. Tada je razdragani narod pozdravio topli zagrljaj dvojice lidera i vjerovalo se da je pomirenje možda nadohvat ruke.

Međutim, sedam godina kasnije neki, poput profesora Briana Mayersa sa južnokorejskog Dongso univerziteta, smatraju da je u praksi malo toga učinjeno.

"Ne mogu da ne održe samit. Nisu se sastali sedam godina, a u tom periodu gotovo ništa nije ostvareno. Željezničke veze ne postoje, nema kontakata putem pošte ili telefona, drugim riječima dvije Koreje su međusobno udaljenije nego što su dvije Njemačke to bile prije početka šezdesetih godina prošlog stoljeća. Mada se Južnokorejci u principu slažu da treba voditi dijalog sa Sjeverom, oni vjeruju da se dosadašnja saradnja kretala samo u jednom pravcu. Oni žele nešto zauzvrat, makar to bio samo simboličan gest i mslim da će ovaj samit ispuniti tu svrhu", kazao je Mayers.

Usprkos riziku da će se vratiti manje-više praznih ruku, južnokorejska vlada želi iskoristiti ovaj historijski trenutak s obzirom na to da izbori nisu daleko, dok neki Južnokrejci vjeruju da njihov predsjednik uopće ne bi trebalo da putuje na Sjever.

Dvodnevni samit dviju Koreja, javlja BBC, vjerovatno će dovesti do ograničenog proširenja ekonomske saradnje, ali malo ko očekuje neke historijske promjene u odnosima Seoula i Pyongyanga.