|

Konzervativci sve nezadovoljniji Bushovom vanjskom politikom

Konzervativci sve nezadovoljniji Bushovom vanjskom politikom
0
F
FENA
19.7.2006. u 12:40
0
komentara
0

dijeljenja
Konzervativci sve nezadovoljniji Bushovom vanjskom politikom
Konzervativci u Sjedinjenim Državama sve su nezadovoljniji vanjskom politikom predsjednika Georgea W. Busha, piše u srijedu Washington Post na naslovnici.
U trenutku kada je njegova konzervativna koalicija već opterećena domaćom politikom, predsjednik Bush je suočen s novim i sve većim nezadovoljstvom na desnici u vezi s načinom na koji vodi vanjsku politiku zemlje.

Konzervativni intelektualci i komentatori, koji su nekada hvalili Georgea Busha za, kako su govorili, spremnost da se agresivno suprotstavi prijetnjama i unapređuje američke interese, sada kažu da primjećuju plahost i zbunjenost povodom dugoročnih problema, uključujući Iran i Sjevernu Koreju, kao i nova krizna žarišta koja traže trenutnu pažnju kao što je posljednja kriza između Hezbollaha i Izraela.

Konzervativci se žale da su Sjedinjene Države u defenzivi u Iraku bez dovoljno vojnika i strategije da slome pobunu. Žale se na autokratske vlasti u Egiptu i Rusiji kako progone neistomišljenike, uz mlaki komentar Washingtona.

Sjeverna Koreja ispalila je rakete bez trpljenja posljedica, a Iran se već neko vrijeme igra s konstrukcijom nuklearnog oružja, dok se administracija predsjednika Busha angažira u besplodnoj diplomatiji sa svojim evropskim saveznicima.

Za mnoge neokonzervativce posljednja slamka prošla je s američkom odlukom da ponudi Iranu izravne razgovore i potencijalne beneficije ako Teheran obuzda svoj nuklearni program.

Postoji malo samopouzdanja da će George Bush biti u stanju zadobiti podršku za snažnu međunarodnu akciju protiv Irana, piše Washington Post, koja bi uključivala zračne udare ili uništenje nuklearnih postrojenja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.