{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konzervativci, desničari i negatori naučnih činjenica preuzeli Kongres SAD-a

5.11.2014. u 13:32
25
24
Konzervativci, desničari i negatori naučnih činjenica preuzeli Kongres SAD-a
25
Opći izbori u Sjedinjenim Američkim Državama su u punom jeku, a kako stvari trenutno stoje Republikanska stranka (GOP) će preuzeti američki Senat. Šta ova promjena vlasti znači za SAD i svijet?
Kongresna zgrada Capitol Hill (Foto: AFP)
Kongresna zgrada Capitol Hill (Foto: AFP)


Američki Kongres je zakonodavno tijelo Sjedinjenih Američkih Država i sastoji se iz dva doma - Predstavničkog doma i Senata. Kongres ima moć da uređuje trgovinsku politiku, da upravlja oružanim snagama pa čak i da objavi rat ili proglasi ratno stanje.

Predstavnički dom i Senat čine ravnotežu zakonodavne vlasti. Prvi ima ovlasti pokrenuti prijedloge zakona, opozvati državne zvaničnike, a u krajnjem slučaju može izabrati predsjednika SAD-a ukoliko rezultati izbora to onemogućavaju.

Senat ratificira međunarodne ugovore, potvrđuje sva imenovanja državnih službenika, a posjeduje i moć uklanjanja predsjednika.

Predstavnički dom je odavno u rukama GOP-a i tu se neće promijeniti mnogo toga. Ovaj saziv Kongresa vjerovatno je najneefektivniji u posljednjim decenijama, a obilježilo ga je stalnao kočenje odluka Bijele kuće.

Predstavnički dom
Predstavnički dom


Promjena vlasti dešava se u Senatu koji je do sada bio u rukama Demokratske stranke. GOP i Demokrate trenutno proživljavaju najveću polarizaciju koja se oslikava u ponekad dijametralno različitim stavovima. Jedan od tih krucijalnih razlika očituje se u pogledu na nauku.

Naime, kao nigdje drugo u svijetu, predstavnici GOP-a sebi uzimaju za pravo da preispituju naučne činjenice, što je za posljedicu imalo usporavanje modernizacije industrije u pogledu smanjenja štete po okolinu. Također, Lobiranjem GOP-a, u pojedinim školama u američkom jugu dozvoljeno je predstavljanje religioznih uvjerenja kao naučnih činjenica pa se nerijetko može naići da kurikulum koji u sebi sadrži negiranje evolucije ili negiranje starosti planete i svemira.

Senat
Senat


Imigraciona politika GOP-a ogleda se sužavanju granica SAD-a prema Meksiku i većoj kontroli aerodroma.

Za GOP glasaju uglavnom konzervativniji stanovnici SAD-a, a nije tajna da Republikanci često lobiraju za smanjenje poreza bogatima. Također, veći dio GOP-a bio je protiv reforme zdravstvenog sistema u SAD-u kojeg je Barack Obama (član Demokratske stranke), jedva uspio kako-tako sprovesti u djelo.

Vanjska politika SAD-a bit će uglavnom nepromijenjena, ali bi odluke mogle biti drugačije ukoliko dođe do neočekivanih događaja na svjetskoj sceni. Treba imati na umu da će Republikanci u svojim redovima imati tri ključne pozicije: Komitet oružanih snaga, Komitet obavještajnih službi i komitet za vanjsku politiku, piše Huffington Post.

Predstavnici GOP-a imaju radikalniji pogled prema vanjskoj politici i oštar stav u pogledu učešća američke vojske u sukobima. Također, GOP je redovno kritikovao Obamu zbog, uvjetno rečeno, blagih reakcija nakon što su američki zvaničnici bili napadani ili ubijani (slučaj Bengazi).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: