SAD
0

Konvencija republikanaca u sjenci uragana

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Konvencija Republikanske stranke, na kojoj treba da se ozvaniči kandidatura Johna McCaina za američkog predsjednika, protiče u sjenci napora da se ublaže posljedice dolazećeg uragana Gustav iako su u međuvremenu udari vjetra i kiše primjetno oslabili.

Prvi dan konvencije u St. Paulu u Minnesoti, kako danas ističu američki i strani mediji, više je bio obilježen pričom o uraganu nego partijskim obećanjima stranke i njenih lidera.

Aktuelna prva dama Laura Bush je uputila apel za pomoć ugroženima, objasnivši, istovremeno, da njen suprug George nije došao na početak konvencije zbog priprema nacije za odbranu od uragana.

Zbog iznenadnih obaveza, nametnutih silom prirode, Bush je, za vikend, odustao od govora koji je trebalo da bude posvećen promociji njegovog naslednika.

Na početku konvencije nije bilo ni potpredsjednika Dicka Cheneya, koji, prema objašnjenju Bijele kuće, nije mogao odgoditi put u Gruziju, Ukrajinu, Azerbejdžan i Italiju.

McCainov menadžer Rick Davis izjavio je i da će sadržaj nastavka četverodnevne konvencije republikanaca zavisiti od razvoja situacije u vezi sa uraganom.

McCainu, prema ocjenama pojedinih medija i analitičara, probleme, osim uragana, pravi i objelodanjivanje vijesti da je 17-godišnja kćerka nominirane potpredsjednice Sarah Palin (44) u drugom stanju.

Listovi i danas pišu da je Palin dosta nepoznata ličnost i da McCainu neće donijeti mnogo glasova.

Londonski Guardian je, predstavivši je kao evangelističku kršćanku i žestokog protivnika abortusa i homoseksualaca, zaključio da bi čak mogla da odbije dosta umjerenih birača.

Demokratska stranka je svoju konvenciju okončala minule sedmice, u mnogo povoljnijim okolnostima, što nije bez značaja kada je riječ o americkim biračima, na čije opredjeljenje dosta utječu završni izgledi stranačkih kampanja.

Kandidat demokrata Barack Obama je zaključni govor održao pred oko 80.000 ljudi, a za medije je to bila tema dana.

Republikanci su svjesni da finiš njihove kampanje teče u sjenci dolazećeg uragana, što, svakako, nije povoljno za njih.

Glasanje za novog američkog predsjednika obavit će se 4. novembra, a pobjednik će dužnost preuzeti sredinom januara 2009. godine, podsjeća Tanjug.