Sud u Rumuniji
0

Kontroverznom influenseru Andrewu Tateu i njegovom bratu produžen pritvor za još mjesec dana

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sud u Rumuniji je odlučio da produži pritvor Andrewu i Tristanu Tateu koji su lišeni slobode u decembru prošle godine.

Braća su u pritvoru već četvrti mjesec i protiv njih se vodi istraga zbog optužbi za silovanje, trgovinu ljudima i formiranje organizovane kriminalne grupe. Obojica su negirali da optužbe.

Tateovi advokati kažu da će on biti u pritvoru do kraja aprila. Prema rumunskom zakonu, muškarci mogu biti zadržani u pritvoru do šest mjeseci.

Advokati braće rekli su na sudu u Bukureštu da tužioci nisu donijeli nove dokaze na saslušanje u srijedu. Naveli su da je ozloglašenost njihovih klijenata doprinijela odluci da se oni drže u pritvoru.

Advokati već dugo tvrde da je držanje braće Tate u preventivnom pritvoru nepotrebno oštro, kada su dostupne i druge sudske opcije poput kućnog pritvora. Međutim, sudije su se u više navrata nisu slagali i četiri puta su ove godine odlučivali da muškarce drže u preventivnom pritvoru dok istražitelji prikupljaju dokaze protiv njih.

Prema nepotvrđenim informacijama, pored svjedočenja nekoliko žena, policija je prikupila dokaze iz prisluškivanih razgovora, prije i nakon hapšenja braće Tate. Istraga je sada proširena na moguće aktivnosti pranja novca.

Još nije podignuta optužnica protiv braće ili dvojice rumunskih saradnika koji su uhapšeni zajedno sa njima.