Očekuju se novi detalji
5

Kontroverzni slovački biznismen osumnjičen da je naručio ubistvo novinara Jana Kuciaka

Klix.ba
Kontroverzni slovački biznismen Marian Kočner osumnjičen je da je naručio ubistvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove u njihovom domu pokraj Bratislave u februaru prošle godine, piše BBC.

Očekuje se da će tužilaštvo u Bratislavi danas na konferenciji za novinare iznijeti najnovija saznanja o istrazi likvidacije novinara koja je šokirala Evropu. Kočner je, kako piše portal Aktuality.sk, za koji je radio ubijeni Kuciak, optužen još 8. marta.

Egzekutor je, prema policijskoj verziji, Kuciaka likvidirao hicem u prsa između 22. i 25. februara 2018. godine, a Martinu je metak pogodio u glavu. Ona je pokušala pobjeći, ali nije uspjela. Ubistvo se dogodilo u njegovoj obiteljskoj kući u selu Velka Mača.

U tekstu koji je krajem februara 2019. objavio OCCRP, pozivajući se na detalje policijske istrage, stoji da je ponuda jednom od egzekutora bila: ubij čovjeka za 50 hiljada eura keša i bit će ti oprošteno 20 hiljada eura duga.

"Zoltán Andruško, vlasnik picerije u Slovačkoj, brzo je pristao. Bila je to odluka koja će zauvijek promijeniti njegov život i historiju Slovačke. Žena za koju je Andruško rekao da mu je dala ponudu zove se Alena Žužova. Radila je kao prevoditeljica za italijanski jezik za Marijana Kočnera, jednog od najbogatijih ljudi u Slovačkoj. Dok su sjedili u autu ispred njene kuće, Žužova je dala Andrušku informacije: ime i prezime, nekoliko fotografija i adresu. To je bilo sve što mu je bilo potrebno", navodi se u uvodu teksta OCCPR-a.

Nadalje se navodi da Andruško, ćelavi, sredovječni biznismen s pivskim stomakom, nije bio tip rođen za ovakve zadatke.

"Zato se obratio za pomoć prijatelju, bivšem policajcu. Tomáš Sabo izgleda kao da je glumio ubice u Hollywoodu: visok, mišićav i istetoviran, jake vilice i obrijane glave. Dobro je baratao vatrenim oružjem i bio je voljan preuzeti zadatak. Andruško je još regrutovao svog sposobnog rođaka Miroslava Marčeka, stasitog bivšeg vojnika vičnog oružju i dobrog vozača. Ekipa je bila na okupu", navodi se u tekstu.

Napomenuli su da je prije likvidacije žrtva bila pod nadzorom kako bi se pronašla prava prilika.

"Oni su najmanje sedam puta obišli dom Kucijaka i njegove zaručnice Martine Kušnjirove u selu Velika Mača na jugozapadu Slovačke, udaljenom oko 60 km od Bratislave", navodi se u tekstu Pavle Holcove i Eve Kubániove.

Jan se vraćao iz Bratislave vozom, kao i obično, a Martina je otišla po njega na stanicu. Stigli su kući oko 19:30. Već je bio mrak i oni su htjeli odmoriti uz čaj.

"Sabo je čekao u blizini. U 20:21 je ušao u dvorište i prošao kroz prednja vrata koja nikada nisu bila zaključana. U kuhinji je vidio Martinu koju je ustrijelio jednim hicem između očiju. Srušila se na pod. Jan, koji se nalazio u podrumu, čuo je hitac i popeo se uz stepenice. Sabo je bio spreman. Opalio je dva metka u njegove grudi blizu srca i mladi novinar je pao. Sabo je stajao toliko blizu da su barutni gasovi iz prigušivača ostavili opekotine na grudima njegove žrtve", navodi se u tekstu OCCPR-a.