Neprimjeren potez
20

Kontroverzni Rodrigo Duterte na udaru kritika jer je radnicu poljubio u usta tokom događaja uživo

Klix.ba
Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte našao se na udaru kritika nakon što je tokom događaja koji je emitovan uživo poljubio Filipinku koja radi u Južnoj Koreji.

Incident se desio u Seulu, gdje je Duterte razgovarao sa stranim filipinskim radnicima. Dvije žene su pozvane na pozornicu kako bi dobile besplatnu knjigu. Nakon što jedna od njih nije mogla sakriti oduševljenje Duterte ju je počeo uvjeravati da ga poljubi u usta. Djevojka je kratko oklijevala pa se Duterte na kraju nagnuo prema njoj i poljubio je.

Iako se djevojka smijala, a masa zadovoljno klicala, kontroverzni Duterte kasnije je optužen za neprimjereno ponašanje prema ženama. Jedna filipinska grupa koja se bori za prava žena nazvala je događaj "odvratnom glumom mizoginog predsjednika".

Ovo nije prvi put da je Duterte optužen za mizoginističke komentare. U aprilu 2016. godine tokom predizborne kampanje je komentarisao slučaj silovanja i ubistva australske misionarke 1989. godine u Davau, gdje je u to vrijeme bio gradonačelnik.

"Bio sam ljuti jer je silovana. To je jedna stvar. Bila je tako lijepa, gradonačelnik je trebao biti prvi, kakva šteta", kazao je Duterte, a njegova kancelarija se kasnije izvinila zbog komentara.

Ranije ove godine vojnicima je kazao da komunističkim pobunjenicama trebaju pucati u spolni organ, što je izazvalo oštre kritike na društvenim mrežama.