Okušao se i u politici
36

Kontroverzni pakistanski voditelj u čijim emisijama su se poklanjale i bebe pronađen mrtav

B. R.
Aamir Liaquat Hussain (Foto: Twitter)
Aamir Liaquat Hussain (Foto: Twitter)
U Pakistanu je iznenada preminuo kontroverzni televizijski voditelj Aamir Liaquat Hussain. Riječ je o osobi koja je televiziju koristila za propovijedanje islama, optuživanje za bogohuljenje i u čijim emisijama su se poklanjale bebe.

U njegovom domu u Karačiju pronađen je u nesvjesnom stanju, a onda je prevezen u bolnicu gdje je konstatovana smrt. Preminuo je u 50. godini te je u toku obdukcija.

Televiziju je koristio za propovijedanje islama, a onda je postao političar, parlamentarac stranke bivšeg premijera Imrana Khana. Njegova karijera bila je kontroverzna - na televiziji je davao bebe parovima koji nisu imali djecu, a kasnije mu je televizijski nastup zabranjen zbog govora mržnje.

I njegov privatni život bio je kontroverzan, a što se često odražavalo kroz njegove objave na društvenim mrežama. Tri puta je bio u braku, a posljednja supruga bila mu je 18-godišnja Dania Shah od koje se razveo u maju, i to nakon nekoliko mjeseci braka. Optužila ga je da ju je zlostavljao.

Hussain je u videobraćanju brak nazvao fijaskom te je negirao optužbe. Poručio je da je depresivan zbog onoga što se o njemu objavljivalo na društvenim mrežama. Tada je najavio da će napustiti Pakistan.

Radio je za vodeće pakistanske medije, bio je popularan, ali mnogi smatraju da je radio na podjeli društva. Smatran je showmanom čiji su televizijski nastupi znatno bili vjerskog karaktera. Ljude je optuživao za bogohuljenje, izdaju i blud.

Cijeli program je u septembru 2008. posvetio istraživanju uvjerenja vjerskog pokreta Ahmadija, čiji se članovi izjašnjavaju kao muslimani, ali koje dio muslimanske zajednice smatra hereticima. Nakon njegovog predstavljanja ovog pokreta, jedan od sljedbenika Ahmadija je dan poslije Hussainovog izvještaja ubijen iz vatrenog oružja.

Kako je objavio BBC, Hussain će se pamtiti i po seksističkim komentarima upućenim liberalnim ženama - najčešće umjetnicama i aktivisticama za ljudska prava.

Njegove emisije bile su prepoznatljive i po tome što su se u njima poklanjali automobili, kućni elektronski uređaji, pa i bebe. Tvrdio je da bebama želi pružiti šansu za bolji život te da ne želi da time poveća popularnost. Prema njegovim riječima, riječ je o djeci nađenoj na smetljištu i koja su data ljudima koji žele djecu.