Kontroverzni govor Dalaj Lame u Tawangu

F
FENA
9.11.2009. u 14:03
0
5
Kontroverzni govor Dalaj Lame u Tawangu
0
Kontroverzni govor Dalaj Lame u Tawangu Foto: AFP
Nekoliko desetina hiljada Tibetanaca se slilo u ponedjeljak u zabačeni gradić na krajnjem sjeveroistoku Indije da bi čuli govor tibetanskog duhovnog vođe Dalaj Lame.
Dalaj Lama je doputovao u gradić Tawang, u državi Artunachal Pradesh u okviru kontroverzne jednonedjeljne turneje kroz dio Indije koji Kina nije nikad smatrala dijelom Indije.

BBC-jev dopisnik kaže da je Kina oštro kritikovala ovaj potez tibetanskog duhovnog vođe a da je on dočekan u "veličanstvenoj tibetanskoj tradiciji" pošto su hiljade ljudi u ranim jutarnjim satima došli u Tawang.

On dodaje da Kina polaže pravo na ovaj region i da je optužila Dalaj Lamu da podstiče tibetanski sepratizam, kao i da su mnogi među okupljenima povodom govora Dalaj Lame zbog takvog stava ljuti na Kinu.

Gradić Tawang je od velike strateške važnosti jer je u njemu smješten budistički manastir star trista godina koji je jedan od najuticajnijih manastira van Tibeta. Upravo tu je Dalaj Lama zatražio utočište kad je napustio svoju domovinu, a tri godine zatim, Tawang je bio u središtu pograničnih oružanih sukoba i rata između Kine i Indije.

Indija je odbila dopustiti stranim novinarima da otputuju u Tawang kako bi pokrivali posjetu i pokušala da zadrži domaće novinare podalje od Dalaj Lame u nedjelju.

Kina je zahtijevala od Indije da otkaže posjetu, ali je Indija saopćila da je Dalaj Lama, koji živi u egzilu u toj zemlji od 1959. počasni gost i slobodan je da putuje u svaki dio zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: