Svijet
0

Kontroverze Guantanamo baze

FENA
Sudbina Guantanamo baze bacit će sjenku na posjetu američkog predsjednika Georga Busha Evropi naredne sedmice, izjavio je pravni savjetnik State Departmenta John Belinger.

Ne očekuje se da će predsjednik objaviti tačan rok za zatvaranje te američke baze, izjavio je Berlinger i dodao da je on, međutim, svjestan zabrinutosti Evrope i drugih djelova svijeta u pogledu Guantanama i štete koju nanosi imidžu Sjedinjenih Država, prenosi Independent on Sunday od nedjelje.

Observer u uredničkom komentaru piše da bi objašnjenje za nedavno samoubistvo trojice zatočenika koje su dali zvaničnici Pentagona i State Departmenta štrecnulo i samog Orwella.

Novinar Observera dobio je dozvolu da posjeti logor, ali ona je u posljednjem trenutku povučena, a trojica njegovih američkih kolega koja su već bila tamo su izbačeni.

Možda zvanično objašnjenje zaista odgovara istini, no ono nije potkrijepljeno nikakvim dokazima i sasvim sigurno nije postojao način da se do istine dođe, konstatuje autor uredničkog komentara u Observeru.