Svijet
20

Kontroverza u Švicarskoj: Ručao sa porodicom, a onda izvršio potpomognuto samoubistvo

Klix.ba
Otac troje djece sebi je oduzeo život u kontroverznoj švicarskoj klinici Dignitas nakon što mu je dijagnosticiran tumor na kičmi.

Sportista Jeffrey Spector pristao je na potpomognuto samoubistvo bez blagoslova porodice i uz činjenicu da njegova bolest do posljednjeg trenutka uopće nije bila smrtonosna. Spector se bojao da će tumor prouzrokovati nepokretnost, ali je bio svjestan da je svoju odluku donio isuviše brzo.

"Znam da odlazim prerano, ali molim vas da mi ne sudite. Moja porodica se ne slaže, ali mislim da je moja odluka dobra za sve njih", rekao je 54-godišnji Spector u intervjuu koji je dao nekoliko sati prije samoubistva.

Njegova supruga Elaine snažno se protivila njegovoj odluci, tako da je do posljednjeg trenutka pokušavala da ga odgovori od odlaska u Švicarsku iz rodne Engleske. Uspješni biznismen je prije odlaska na kliniku ručao sa suprugom koja ga je pratila duge 23 godine te kćerkama Courtney, Keleigh i Camryn.

Eutanazija ili ubistvo iz milosrđa je legalno samo u Holandiji, Belgiji i Kolumbiji. Potpomognuto samoubistvo legalno je u Švicarskoj, Njemačkoj, Japanu te nekim američkim državama.

Na klinici Dignitas se svako potpomognuto samoubistvo snima iz pravnih razloga, kako bi u slučaju tužbe dokazali da oni nisu uzrokovali smrt.