Svijet
0

Kontraverzna turska spisateljica jedna od kandidatkinja za Orange Book Prize

Sarajevo-x.com
Spisateljica Elif Shafak, protiv koje je podignuta optužnica za vrijeđanje turskih osjećaja u knjizi pod nazivom “The Bastard Of Istanbul”, jedna je od kandidatkinja za nagradu Orange Book Prize.

Eli Shafak je suočena sa optužbama zbog komentara, reakcija književnih likova u njenom djelu na ubijanja Armena u posljednjim godinama Otomanskog carstva u 20-tom stoljeću.

Vremenom je sud u Istanbulu odbacio optužnicu protiv autorice.

Shafak, porijeklom iz Turske, jedna je od 20 kandidatkinja koje su se našle na listi za britansku nagradu iz domena “ženske književnosti”, izvještava BBC.

Sedam debitanatica se nalazi na listi, pored veteranki književnosti kao što je Deborah Moggach, koja je na listu uvrštena zahvaljujući 16-om po redu djelu “In The Dark”.

Mogući kandidat Orange book prize je svaka žena koja objavljuje djela na engleskom, bez obzira na njenu nacionalnost, zemlju porijekla, dob ili tematiku.

Nagrada u iznosu od nešto više od 60.000 američkih dolara bit će dodijeljena pobjednici ovogodišnje dodjele nagrada Orange Book-a. Ime pobjednice bit će objavljeno široj javnosti 4. juna ove godine.