Sat otkucava
20

Kontraofanziva na pomolu: Kako Ukrajinci mogu probiti ruski bedem dug stotine kilometara?

S. M.
Uskoro se bliži dan kada će Ukrajina pokušati da probije rusku liniju fronta. Gotovo 14 mjeseci otkako je predsjednik Rusije Vladimir Putin pokrenuo svoju invaziju u punom obimu, ulozi u ovoj prvoj fazi njene proljetne kontraofanzive ne mogu biti veći, piše Financial Times.

Uspjeh ili neuspjeh će oblikovati bojno polje i odrediti snagu ruke Kijeva u eventualnim pregovorima s Moskvom o rješavanju sukoba.

Ukrajinci će se suočiti sa više od 140.000 neprijateljskih vojnika duž linije fronta od 950 km. Dvije vojske bit će razdvojene smrtonosnim preprekama od mina, tranšea i stubova za zaustavljanje tenkova koje su postavili Rusi.

"Da bi bila jaka u bilo kakvim pregovorima, Ukrajina mora biti jaka na bojnom polju", rekao je ranije ove godine ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Deokupirajmo maksimalnu (količinu teritorije) koju možemo", dodao je.

Ali, zvaničnici i analitičari na osnovu dosadašnjih borbi obećavaju da će to biti težak posao. Kao prvo, operacije proboja su izuzetno teške za izvođenje jer zahtijevaju da sve vojne jedinice, od artiljerije i tenkova, do prikupljanja obavještajnih podataka i inženjera, rade sinhronizovano.

"Potrebna je ogromna orkestracija kombinovanih oružja", rekao je Nick Gunnell, bivši britanski oficir koji ima veliko iskustvo u operacijama proboja.

"Svako mora igrati ulogu. To je veoma visok rizik", dodao je.

Dodatni problem je nedostatak vazdušne nadmoći Ukrajinaca. Posljednja velika bitka koja je uključivala zapadne tenkove bila je 2003. godine kada se koalicija predvođena SAD-om borila protiv iračkih snaga opremljenih T-72 tenkovima iz sovjetske ere. Ali, savezničke snage su tada bile podržane kopnenim avionima i helikopterima Apache.

Na terenu, ukrajinske snage imat će zapadno naoružanje kao što su britanski Challenger i tenkovi njemačke proizvodnje Leopard, borbena vozila Bradley isporučena iz SAD-a i samohodne haubice Archer.

Ali, također će im nedostajati odlučno vazdušno pokrivanje da zaustave napade ruskih borbenih aviona koji bi, kako je rekao Gunel, mogli da "zgnječe ukrajinska specijalizirana inženjerska vozila" dok pokušavaju da probiju ruska utvrđenja. Zapad se do sada opirao zahtjevima da Kijevu obezbijedi napredne borbene avione kao što su američki F-16.

"Klasičan pristup u kopnenoj ofanzivi je izbijanje u pozadinu neprijatelja, u jednom ili više područja, i zadavanje koncentrisanog udarca protiv centra gravitacije neprijatelja", rekao je Ben Barry, bivši komandant britanskog oklopnog pješadijskog bataljona.

"Uspješni primjeri bez nadmoći u vazduhu su rijetki", rekao je on i naveo izraelski kopneni napad na egipatske položaje 1973. tokom rata na Jom Kipuru.

Nije tajna da je kontraofanziva neizbježna. Ukrajinsko ministarstvo odbrane nedavno je podijelilo video na kojem se vidi kako vojnici uče kako koristiti britansko oružje uz natpis: "Za šta? Vidjet ćete. #SpringIsComing".

Do maja će tlo biti dovoljno čvrsto za manevre vozila i više oklopa sa zapada, plus inženjerska oprema poput oklopnih mostova u najnovijem paketu vojne pomoći SAD-a Kijevu vrijednom 2,6 milijardi dolara.

Tačno gdje bi se napad mogao dogoditi ostaje strogo čuvana tajna. Jedna oblast koja se smatra strateški vitalnom za Rusiju je oko Melitopolja, u blizini Azovskog mora. Uspješan ukrajinski prodor ovdje bi podijelio ruske snage na dva dijela, ostavljajući jednu grupu na Krimu i jugu, a drugu na istoku. Ali ruska vojska, svjesna rizika, već je pripremila niz linija odbrane u regionu.

Ruska odbrana se obično sastoji od minskog polja, praćenog linijama betonskih stubova u obliku piramide zvanih "zmajevi zubi" koji usporavaju mehanizirane jedinice. Iza njih je još jedno minsko polje, sa nizom rovova i zemunica 400 m pozadi, a 500 m iza toga protivtenkovskim rovom.

"Morate odabrati najpovoljnije mjesto - iako je to vrlo otvoren koncept", rekao je Gunnell.

"Možda je to tamo gdje Ukrajina ima dobru logistiku u blizini, ili na najslabijoj tački Rusije – iako bi to moglo biti i najslabije mjesto Ukrajine". dodao je.

U svakom slučaju, prvi korak je korištenje specijalnih vozila koja ispaljuju eksploziv koji čisti 5 metara širok put od mina za prolazak tenkova i drugog oklopa.

Sljedeće je čišćenje "zmajevih zuba", možda pomoću tenkova opremljenih plugovima. Posljednji korak je probijanje jarkova specijalnom opremom za premošćivanje.

"Sve je u zamahu i brzini. Ali stvari uvijek krenu po zlu, tako da morate biti spremni", , rekao je Gunnell.

Najteži dio je sinhronizacija različitih dijelova, a ukrajinska vojska, iako je vješta u manevrima malih razmjera, ima ograničeno iskustvo u operacijama kombiniranog naoružanja u ovom obimu, kažu analitičari.

Štaviše, ukrajinske snage su izgubile veliki dio svojih najiskusnijih vojnika, jer su pretrpjele oko 120.000 žrtava. Dokumenti američkih obavještajnih službi koji su navodno procurili sugerišu da bi kontraofanziva mogla biti "znatno manja" od ciljeva Kijeva.

Ipak, ukrajinska vojska je ranije bila potcijenjena, na primjer kada je prkosila zapadnim vojnim procjenama prošle godine i potisnula ruske snage iz okoline glavnog grada, a zatim i grada Harkova na sjeveroistoku zemlje. Rusija je također izgubila skoro duplo više ljudi od početka invazije u punom obimu, prema zapadnim procjenama. Štaviše, ukrajinske trupe su bolje opremljene i obučene od svojih neprijatelja.

"Ako ukrajinski napad bude snažan i brz i zamakne Rusima, linija fronta će se rasplesti i Rusi će pobjeći, baš kao što su to učinili tokom kontraofanzive oko Harkova", rekao je Glen Grant, bivši oficir britanske vojske i savjetnik odbora za odbranu ukrajinskog parlamenta.

Ako se to dogodi, odbrana koju su Rusi pripremili će se također pokazati u velikoj mjeri bezvrijednom, što će omogućiti da više ukrajinskih snaga prođe kroz očišćeni jaz.