Svijet
1

Kontra napadi IDIL-a u Siriji: Koriste bombaše samoubice i autobombe

FENA
Ilustracija
Ilustracija
Militanti grupe Islamska država (IDIL) su izveli kontra napade sa bombašima samoubicama i autobombama da bi odbranili svoja uporišta Minbej i Tabka na sjeveru Sirije.

Ultraradikalna grupa se od 31. maja suočava s ofanzivom koju izvode arapski i kurdski borci Sirijskih demokratskih snaga (FDS) da bi zauzeli Minbej.

Ovo militantno uporište je potpuno opkoljeno što spriječava militante IDIL-a da se snabdijevaju zalihama iz Turske.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH) , ulazak FDS-a u grad u pokrajini Alep je “usporen napadima samoubica gotovo svakodnevno od IDIL-a”. Jučer, militantna grupa je izvela “sedam napada – dva samoubilačka i pet autobombama – u predgrađu jugozapadno od Minbeja”, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor OSDH-a.

Podržani u ofanzivi avijacijom antimilitantne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države, FDS napreduje oprezno zbog prisustva desetaka hiljada civila koji su u opsadi u gradu.

Stotine civila su uspjele pobjeći iz Minbeja, gdje ih prema zapovjedniku FDS-a, IDIL drži kao “ljudske štitove” kao u velikom broju njegovih uporišta u Iraku i Siriji.

U susjednoj pokrajini Raka, više na istoku, režimska vojska potpomognuta avijacijom svog ruskog saveznika je također napredovala da bi zauzela grad Tabka zbog brojnih napada militanata. U četvrtak, vojska je izgubila 10 ljudi u samoubilačkom napadu, nekoliko dana nakon sličnog napada u kojem su učestvovala četiri maloljetna bombaša samoubice, nazvana “Lavići kalifata”, koji su ubili 12 prorežimskih boraca.

Vojska se nalazi na 15 kilometara od vojnog aerodroma Tabka, njenog prvog cilja. U istoj pokrajini Raka, ofanziva koju je 24. maja pokrenuo FDS protiv IDIL-a je prekinuta nakon početka one protiv Minbeja.

Rat u Siriji u kojem se sukobljavaju od početka režim i pobunjenici, postao je kompleksniji s umiješanošću militanata koji su došli, posebno, iz inostranstva.

Pomažući lokalnim saveznicima na terenu u Siriji i susjednom Iraku, velike sile, uglavnom Sjedinjene Američke Države, pokušavaju okončati s IDIL-om, počiniocem nekoliko smrtonosnih napada širom svijeta, navela je novinska agencija AFP.