Svijet
0

Kontakt grupa traži što skorije pregovaračko rješenje za Kosovo

FENA
Ministri Kontakt grupe, zajedno s generalnim sekretarom UN-a, visokim predstavnikom EU, Predsjedništvom EU, evropskim komesarom za proširenje i generalnim sekretarom NATO-a sastali su se u četvrtak u New Yorku kako bi raspravljali o procesu rasprave o statusu Kosova, saopćeno je u petak iz Kontakt grupe.

Oni su saslušali izvještaj Trojke koju čine predstavnici EU, Rusije i SAD. Predstavnik UNOSEK-a također je bio prisutan. Ministri su ponovili da je što skorije rješenje statusa Kosova ključno za stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana i Evrope u cjelini. Ministri su potvrdili svoju riješenost da traže pregovaračko rješenje podržano od Vijeća sigurnosti UN-a, navodi se u saopćenju.

Ministri su izrazili zahvalnost za kontinuirane napore UNMIK-a i KFOR-a da doprinesu multietničkom, miroljubivom i demokratskom Kosovu. Oni su u potpunosti podržali ocjenu generalnog sekretara UN-a da status quo nije održiv. On ima štetne posljedice za kosovski politički, društveni i ekonomski tazvoj i za stabilnost regije. Rješenje se, stoga, mora pronaći bez odlaganja, navodi se u saopćenju.

Kada su se prvi put sastali u New Yorku u septrembru 2006., ministri Kontakt grupe ohrabrili su specijalnog izaslanika UN-a da pripremi sveobuhvatni predlog za rješenje statusa. Predlog, podnesen nakon 14 mjeseci pregovora, prihvatila je Priština a odbio je Beograd. Kao dodatni napor na postizanju dogovorenog rješenja, Kontakt grupa je uspostavila Trojku čiji bi zadatak bio odrediti period za dodatne rasprave među stranama. Proces koji vodi Trojka biz će zaključen od Kontakt grupe u izvještaju generalnom sekretaru UN-a do 10. decembra, navodi se u saopćenju.

Ministri su izrazili punu podršku procesu Trojke i pozdravili su brzi tempo aktivnosti i konstruktivnu atmosferu koja okružuje razgovore. Ministri su ponovili svoj stav da bi se rukovodeći principi Kontakt grupe trebali nastaviti kako bi se utvrdio okvir za proces rješenja statusa, koji je zasnovan na rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. Naredni korak u procesu Trojke uključivat će direktne razgovore između strana u New Yorku 28. septembra, navodi se u saopćenju.

Ministri Kontakt grupe pozdravili su ovaj potez na utvrđivanju direktnih razgovora. Ministri su zatražili od obje strane da pristupe preostalim pregovorima s kreativnošću, odlučnošću i u duhu kompromisa. Štaviše, svako rješenje treba biti prihvatljivo za narod Kosova, osigurati standarde provedbe po pitanju multietničkog karaktera Kosova i promovirati buduću stabilnost regije. Ministri su naglasili da bi se svako buduće rješenje statusa trebalo usmjeriti ka razvoju posebne prirode odnosa između dvije strane, posebno u njihovim istorijskim, ekonomskim, kulturnim i ljudskim dimenzijama. Ministri su zatražili od strana da ozbiljno iskoriste priliku koju im je omogućio proces Trojke da se osigura dogovoreno rješenje. Zadatak je svake osd strana da razvije realistične predloge. Iako sveobuhvatni predlog specijalnog izaslanika ostaje na stolu, Kontakt grupa je spremna podržati svaki sporazum postignut između strana, navodi se u saopćenju.

Ministri su ponovili da zalaganje za dogovoreno rješenje ne bi trebalo zasjeniti činjenicu da nijedna strana ne može jednostrano blokirati napredak u preocesu određivanja statusa. Ministri su podržali kontinuirani angažman UN-a i pozdravili su spremnost NATO-a i EU da igraju vodeću ulogu u provedbi rješenja statusa Kosova i da nastave s nužnim pripremama za preuzimanje tih odhgovornosti. Ministri su pozdravili aktivan pristup usvojen u EU u svijetlu evropske perspektive tregije zapadnog Balkana, navodi se u saopćenju.

Ministri su uočili i pozdravili upozorenja Trojke objema stranama da se suzdrže od provokativnih riječi i akcija i pozvali su strane da poštuju te obaveze. Politička situacija na Kosovu i u Srbiji ne bi se trebala uplitati u knstruktivni anbgtažman strana u procesu Trojke. Oni su izrazili nadu će se izbori, koji bi se trebali održati na Kosovu 17. novembra, održati uz puno učešče svih zajednica i uz mirno i primjereno okruženje. Svi prisutni na sastanku ostat će tijesno angažovani u procesu i dat će punu podršku procesu Trojke, saopćeno je s ministarskog sastanka Kontakt grupe u New Yorku.