Svijet
0

Konsultacije o Pakistanu unutar EU-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlade Evropske unije pokrenule su konsultacije radi razmatranja eventualnih "dodatnih inicijativa" vezano za Pakistan, nakon uvođenja vanrednog stanja u zemlji, objavila je u ponedjeljak Evropska komisija.

"U toku su konsultacije među državama članicama vezano za eventualne dodatne inicijative" kao i radi "razmatranja političke situacije u zemlji", rekla je novinarima glasnogovornica Christiane Hohmann, bez drugih pojedinosti.

Na pitanje o mogućim sankcijama Evropske unije protiv Pakistana, ona je naglasila da se radi o "odluci koju moraju donijeti države članice a ne Komisija".

Glasnogovornica je također ocijenila da je suviše rano govoriti za Komisiju o prekidu finansijske pomoći koju ona šalje Pakistanu te da treba prethodno dobro razmotriti situaciju.

Bruxelles je ove godine predvidio oko 50 miliona eura pomoći sektoru obrazovanja i nevladinim organizacijama u Pakistanu.

Glasnogovornica je također ponovila zabrinutost koju su tokom vikenda izrazili Evropska komisija i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana vezano za Pakistan.

Komisija pridaje veliki značaj "održavanju slobodnih i pravednih izbora" u predviđenom roku, te "uspostavljanju civilnih sloboda", rekla je ona.

Oko 1.500 ljudi, među kojima advokati, suci, zvaničnici i aktivisti političkih partija, uhapšeno je u Pakistanu ili stavljeno u kućne pritvore nakon uvođenja vanrednog stanja, saopćili su policijski izvori u ponedjeljak.