Svijet
0

Konstituirajuća sjednica Evropskog parlamenta sredinom jula

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Građani zemalja članica Evropske unije izabrali su u protekla četiri dana 736 zastupnika novog Evropskog parlamenta, koji će svoju konstituirajuću sjednicu održati sredinom jula, ali su postigli i rekordno nizak odaziv od 42,85 posto, po posljednjim podacima objavljenim u ponedjeljak.

Uvjerljivi su pobjednici ovih izbora stranke desnog centra okupljene u Evropskoj pučkoj stranci. Druga po snazi politička grupa ostaju evropski socijalisti, koji su u odnosu na prethodni saziv veliki gubitnici ovih izbora. Treći su liberali. Ekstremna desnica je u nekoliko zemalja članica ostvarila umjereni do znatni napredak u odnosu na prethodne izbore, ali su u Belgiji, Poljskoj i Francuskoj veliki gubitnici.

Evropski parlament bi na svojoj prvoj sjednici mogao potvrditi Josea Manuela Barrosa za novog predsjednika Evropske komisije. Prije toga, iduće sedmice bi na samitu EU trebali predložiti da se sadašnjem predsjedniku Komisije povjeri još jedan petogodišnji mandat, javio je u utorak Radio Slobodna Evropa.